Globális környezeti problémák országonként - A

Kép forrása
KÖRINFO
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Ebben a fejezetben az "A" betüvel kezdődő országok globális környezeti problémáit soroljuk fel. Az ország nevére kattintva hozzájut az ország térképéhez is.

 

 

Afganisztán

Limitált természetes édesvíz-készlet, nem megfelelő ivóvízellátás, talajdegradáció, túllegeltetés, erdőpusztulás, erdőírtás, sivatagosodás, levegő- és vízszennyezés

 

Akrotiri

Vadászat a sóstó környékén, veszélyben a teknősök költőhelye és a griff-keselyűk néhány megmaradt kolóniája

 

Albánia

Erdőpusztulás, talajerózió, ipari és háztartási eredetű vízszennyezés

 

 

Algéria

Talajerózió, túllegeltetés, rossz mezőgazdálkodási gyakorlat, sivatagosodás, nyers szennyvíz talajra hordása, kőolajfinomítási hulladékok, egyéb ipari szennyvizek szennyezik a felszíni vizeket, folyókat és a parti vizeket. A Földközi tenger különösen szennyezett olajos hullladékoktól, szennyezett talaj eróziójától, és műtrágyákat tartalmazó lefolyó vizektől. Nem megfelelő az ivóvízellátás.

 

Amerikai Egyesült Államok csendes-óceáni szigetek Wildlife menedékek

Baker-sziget, Howland-sziget, Jarvis-sziget, Johnston- atoll: nincs természetes édesvíz-készlet
Kingman-zátony: nincs probléma
Midway-szigetek és Palmyra-atoll: Nincs súlyos környezeti probléma.

 

Amerikai Szamoa

Korlátozott természetes édesvíz-készlet, a kormány sokat fektetett a vízgyűjtők és csatornák minőségének javításába.

 

Andorra

Erdőpusztulás, hegyi legelők túllegeltetése, talajerózió, levegőszennyezettség, problémás a szennvíztisztítás és a szilárd hulladék elhelyezés.

 

Angola 

Legeklők túlhasználata, ebből adódó talajerózió, sivatagosodás, trópusi erdők pusztítása nemzetközi faanyag- és hazai tüzelőanyag-nyerés céljából, a biodiverzitás csökkenése, talajerózió által szennyezett felszíni vizek, vizek és gátak eliszaposodása, nem megfelelő ivóvízellátás.

 

Anguilla

Ivóvízellátás akadozik, elsősorban az elosztórendszer hiányosságai miatt.

 

Antarktisz

1998-ban volt, a NASA satellite adatai alapján, a legnagyobb ózonlyuk az Antarktisz felett, mintegy 27 millió négyzetkilométeres terület felett. 1997-ben már mérték a hemoglobint nem tartalmazó jéghal DNS-ének károsodását. Egysejtű tengeri algákon is mértek DNS-károsodást. A jégtakaró hatalmas területeken olvad meg a globális felmelegedés eredményeképpen.

 

Antigua és Barbuda
(Karib-térség)

A vízmenedzsment a legfőbb feladat, egyrészt a természetes édesvíz-készletek hiánya, másrészt a fairtás miatt lezúduló esővíz és az erózió okozta károk miatt.

 

Apostoli Szentszék (Vatikán város)

Nincs súlyos környezeti probléma.

 

Argentína

Környezeti problémák városban és vidéken, elsősorban az iparosítás eredményeképpen. Erdőpusztulás, talajromlás, sivatagosodás, levegő- és vízszennyezettség. Önkéntes üveggáz-határértékek előírásában vezető ország Argentina.

 

Aruba 

(Karib-térség)

Nincs súlyos környezeti probléma.

 

Ashmore és Cartier szigetek

A hagyományörző Indonéz halászok védett vadászterületein élő vadvilág illegális leölése, nem tradicionális halászat

 

Atlanti Ócean

Veszélyeztetett tengeri fajok, fókák, rozmárok, teknőcök, bálnák, tiltott módszerekkel történő halászás, Amerika keleti, Brazília déli és Argentina keleti részéről származó kommunális szennyvíziszap szennyezés, a Karib-tenger, a Mexikói-öböl, a Maracaibo-tó, a Földközi-tenger és az Északi-tenger olajszennyezettsége, a Balti tenger és a Földközi-tenger ipari és kommunális szennyvíz-szennyezettsége.

 

Ausztrália

Talajerózió, túllegeltetés, ipari fejlődés, városíasodás, rossz mezőgazdasági gyakorlat, rossz minőségű öntözővíz miatti szikesedés, sivatagosodás, különleges állati és növényi fajok tűnnek el a mezőgazdasági területhasználat miatt, turisztikai célú hajózás veszélyezteti az északi partok közelében lévő korallzátonyok (Great Barrier Reef) élővilágát, korlátozott természetes édesvíz-készlet.

 

Ausztria

Erdőpusztulás, levegő- és talajszennyezettség miatt, agrokémiai szennyezettség, levegőszennyezettség szén- és olajtüzelésű erőművek miatt, valamint az átmenő  kamionforgalom miatt.

 

Azerbaidzsán

Az Apsheron félsziget Bakuval és Sumqayittal és a Kaspi-tenger az ökológiai szempontból leginkább veszélyeztetett területek, súlyos levegő-, víz- és talajszennyezettség miatt: olaj és DDT (gyapottermesztésben).

Szerző által felhasznált források

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2032.html?countryName=&countryCode=&regionCode=2