Táplálkozzunk rovarokkal

Ehető rovarok

Szerző:
Gruiz Katalin

A rovarevő állatok mellett az ember is táplálkozhat alternatívaként rovarokkal. Thaiföldön és Kínában nagy hagyományai vannak a rovarok fogyasztásának, de a Föld több részén is vannak népek, népcsoportok, melyek jól ismerik a rovarokat és azok táplálékul történő felhasználását.

A rovarok fogyasztása alternatívaként megoldhatná, vagy legalábbis enyhíthetné a Földön kilátásba helyezett éhínséget. Erről egyre többet tárgyalnak tudósok és erre szakosodott szervezetek. A FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete = Food and Agriculture Organization) például 2008. februárjában rendezett egy konferenciát a témában Thaiföldön, Chiang Mai-ban.

A rovarokhoz gyűjtéssel vagy tenyésztéssel lehetne hozzájutni, lényegesen olcsóbban és kisebb környezeti teher mellett, mint az állati fehérjeigény kielégítésére szolgáló tenyésztett állatok esetében. A rovarok olyan hulladékokon is tenyészthetőek, melyek állati táplálékul vagy értékesebb hasznosításra nem alkalmasak.

A rovarok fehérjetartalma, tápértéke igen nagy, értékes fehérjéket és vitaminokat, egyéb tápanyag-komponenseket tartalmaznak.

Fogyasztásukat az előítéletek miatt, elsősorban feldolgozott élelmiszerek formájában képzelik el a tudósok, például lisztté őrölve vagy más élelmiszeralapanyagokba keverve.

A rovatenyészté és evés teljes életciklus-felmérése még várat magára, de ha ez elkészülne, akkor tudhatnánk meg, hogy milyen hatást gyakorolna a földi ökoszisztémára a rovarok tömeges tenyésztése és fogyasztása.

Holland egyetemisták ínycsiklandó süteményekkel népszrűsítik a rovarevést. Nézzétek meg a filmet!!