A cukorrépa (Beta vulgaris) (a cukornád és cukorcirok mellett) a világon a legjelentősebb termesztett, cukortartalmú ipari növény.
Zárvatermő, a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe tartozik.
A cukorrépa a mérsékelt éghajlati övezetre jellemző, hő és csapadék igénye a cukornádhoz viszonyítva csekély. A cukorrépa mélyén gyökerező tulajdonsága miatt az alsóbb (1-2 méter közötti) talajrétegek vízkészletéből is sokat képes felhasználni, ezért a jó víztartóképességű.
Gyökérzete jellegzetes karógyökér, amelynek a két oldalán elôtörô hajszálgyökerek sûrûn behálózzák a feltalajt. A répa, fôleg a cukorrépa fôgyökere - ha nem ütközik akadályba - 2-3 m mélyre is lehatol a talajba.
A cukorrépa nemcsak fontos ipari növény, hanem melléktermékei révén jelentős a takarmánybázis biztosításában is. A cukorrépa üzemi mellékterméke a leveles répafej; értékes takarmány, amely önmagában is etethető, de kukoricaszárral együtt be is silózható.
A cukorgyári melléktermékekből a répaszelet és a melasz is értékes takarmányok, ezekből karbamid hozzáadásával fehérjepótló takarmányokat állítanak elő. Ezek a készítmények főképp a szarvasmarhák takarmányozásában van szerepük.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorr%C3%A9pa
http://www.kutdiak.kee.hu/diak/nzs/ncukrepa.htm