Cirok (Sorghum)

Kép forrása
http://www.kti.szie.hu/termeszetvedelem/tgabor/fajismeret/species/poaceae/sorg_bic.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

A cirok más néven cil, csil vagy cirköles, Erdélyben tatárka (Sorghum), a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy kétszáz fajjal. Mivel ezek közül több keresztezhető, a nemzetség rendszertani felosztása messze nem egyértelmű: amit egyes szerzők önálló fajnak tekintenek, az másoknál csak változat stb. Különböző célokra több faját termesztik.

A cirok magas, széles levelű pázsitkóró.

A nemzetség Etiópia és Szudán sztyepp-szavanna területein őshonos, de ma már a meleg mérsékelt égövig mindenfelé termesztik. Hazánk a cirok termesztésére alkalmas övezet északi határán van; a Magyarországon termesztett fajokat Olaszországból hozták be.

Európában – így hazánkban is – először csak a seprőcirkot honosították meg; a takarmánycirkokat Európában csak az utóbbi évtizedekben kezdték nagyobb területen termeszteni.

Fontosabb, termesztett fajok, illetve gyomnövények

* seprőcirok (Sorghum vulgare Pers.),

* cukorcirok (Sorghum saccharatum),

* fenyércirok (fehércirok, Sorghum halapense)

* durra (Sorghum durah, Sorghum durra),

* tarka cirok (Sorghum bicolor),

* szudáni fű (Sorghum sudanese).

A seprőcirok erőteljes talajt kíván, gazdag talajon azonban durva szakállt nevel. Érés idején, október elején a cirok szárat tőből levágják, kévékbe kötik, behordás után pedig a cirokszakállt a nyak alatt 20–25 cm-re levágják, és nagyüzemi termelésnél mesterségesen, különben pedig csak szellős helyre felaggatva megszárítják, végül a magot róla fakardokkal lesimítják.

* A fenyércirok évelő növény, amit ha egyszer sikerrel vetnek valamely területen, onnan igen nehezen irtható, mert gyöktörzsei minden irányban átnövik a talajt. A 19. században egy ideig nálunk is nagyon ajánlották a termesztését, de később felhagytak vele.

Felhasználása

* A seprőcirkot virágboga, a cirokszakáll végett termelik, hogy abból seprőt és egyéb ipari cikkeket készítsenek.

* A cukorcirkot és a seprőcirkot többször ajánlották takarmánynak, mivel kedvező időjárásnál kétszer is kaszálható, azonban igen gyorsan megkeményedik, így nem ér annyit, mint a tengeri csalamádé.

* A cukorcirokból már a 19. században többször is megpróbáltak cukrot előállítani (különösen Amerikában, de sokáig nem tudták kikristályosítani a cukrot, így az eljárás Magyarországon csak 1936 után, Surányi János kezdeményezésére terjedt el.

* A tarka cirok termése és hajtása nemcsak takarmány, de sokfelé élelmiszernövény. Fogyasztásával azonban vigyázni kell, mert fajtájától és a korától függően mérgező ciánglikozidot tartalmazhat. Hasonlóképpen (lisztté őrölve) a seprőcirkot is használják élelmezésre.

* Kínában a cirokból égetett szeszes italt készítenek, melynek elnevezése baijiu.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cirok