Akác, fehér (Robinia pseudoacacia)

Kép forrása
http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Ak%C3%A1c-feh%C3%A9r
Leírás szerzője
Tolner Mária

Robinia pseudoacacia

Népies neve: akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyarfa, pampuska

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI. században Észak-Amerikából betelepített közismert, tüskés ágú fa. Hazánkban, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Sík vidékek, homokos talajok jellegzetes fás szárú növényévé vált. Lombhullató fa, levelei 7-19 tojásdad eliptikus levélkéből, páratlanul, szárnyasan összetettek, a rügyek mellett két pálhatövissel. Fehér, illatos, pillangós virágai 2 cm hosszúságot érhetnek el, lecsüngő fürtökben nyílnak. Hüvelytermése lapos, fényes.

A növény virágzatát hasznosítják gyógyászati célokra. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májusra, június elejére esik.

A hatóanyagok, a különböző lektinek főként a kéregben és a magokban fordulnak elő. A virág illóolajat (linaloolt) tartalmaz.

Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén. Az akácvirág nektárjából kiváló méz készül.

Aromaanyagait az illatszeripar is előszeretettel hasznosítja.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Akac_feher?id=103

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Ak%C3%A1c-feh%C3%A9r