Penicillium camemberti

Kép forrása
http://www.mycobank.org/BioloMICSServer.aspx?Link=T&Rec=175171
Leírás szerzője
Berberovics Krisztián

NAGYON SZÉP, IGÉNYES MUNKA!

Képleírás: a, 1 hetes Penicillium camemberti telepek

                  b, camembert sajt

                  c-e, konídiumtartók 1000x-es nagyításban

                  f, konídium 1250x-es nagyításban

A képeken látható Penicillium camemberti egy gomba faj, melyet fehér sajtok, a Camembert és a Brie sajtok érlelése során használnak. A P. camemberti kolóniák kemény vastag penész kérget képeznek, ezzel adva a sajtok egyedi ízét (1). A fonalas gombát Thom, C. fedezte fel és írta le először 1906-ban, a Camembert és Roquefort sajtok érlelésének vizsgálata során (2).

A többi Penicillium gomba más sajtok és húskészítmények előállítása során használatos. Például a Penicillium nalgiovense a kolbászok és sonkák ízét fokozza, és megóvja a húsokat más penész és baktérium telepek kialakulásától.

A Penicillium fajokat az élelmiszeriparon kívül, gyógyszerek előállításban is alkalmazzák. Az ide tartozó gomba fajok mindenütt jelenlévő talajlakó baktériumok, melyek elsősorban a hűvös és egyenletes klímát kedvelik. Felbukkanásuk szerves anyag jelenlétére utal.(1)

Penicillium camemberti rendszertani besorolása

  • Ország: Gombák (Fungi)
  • Törzs: Tömlősgomba (Ascomycota)
  • Osztály: Eurotiomycetes
  • Rend: Eurotiales
  • Család: Trichomocomaceae
  • Nemzetség: Penicillium
  • Faj: camemberti

Érdekesség, hogy a P. camemberti kis mennyiségben ciklopiazon-savat (CPA) termel. A savat a Penicillium cyclopiumból izolálták először. Később találták meg más gombák, Penicillium griseofulvumPenicillium camembertiAspergillus flavus és az Aspergillus versicolor metabolitjaként. Biológiai hatása a  Ca2+-ATP-ase inhibitoraként nyilvánul meg az intracelluláris Ca2+ raktározásban. Jó hír azonban, hogy a sav, csak nagy koncentrációban bizonyult mérgezőnek (3).