Glycyrrhiza glabra
Népies neve: édesfa, cukorkóró
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Fásodó, belül sárga, édes rizomájú növény. Levelei szárnyasan összetettek, a fonákon mirigyes-ragacsosak. Az ibolyaszínű virágzat 8-15 cm-es, felálló fürt. Termése csupasz, vagy mirigyes-serteszőrös. Íze édeskés. Virágzata felálló fürt.
A növény gyökérzetét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április.
A gyökér triterpén szaponinokat (glicirrhizint), flavonoidokat, kumarinokat, szterolokat és cukrokat tartalmaz.
A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.
* Az édesgyökér a medvecukor készítésének fontos alapanyaga.
* A növényt a barna sör színezésére is használják.
http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/%C3%89desgy%C3%B6k%C3%A9r-igazi
http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Edesgyoker_igazi?id=107