Porcellio scaber

Kép forrása
http://bugguide.net/node/view/36480/bgpage
Leírás szerzője
Boldog Tamás

Rendszertani besorolás:
 Ország
 : Állatok (Animalia)
 Törzs
: Ízeltlábú (Arthropoda)
 Altörzs
 : Rákok (Crustacea)
 Osztály
: Felsőrendű rákok (Malacostraca)
 Rend
 : Ászkarákok (Isopoda)
 Alrend
 : Szárazföldi ászkarákok (Oniscidea)
 Család
: Pinceászkák (Porcellionidae)
 Nemzetség: Porcellio 
 Faj: scaber

Megjelenés, méret:
Testük hossza 11−18 mm hosszú, de akár a 20 mm-t is elérhetik. Testük lapított, elliptikus, csak kissé boltozatos, tökéletlen gömbölyödésre képes. A fejtor terjedelmesebb, mint a potroh. Színük sötétszürke, kültakarójukon finomabb és nagyobb szemcsézettség figyelhető meg.

Elterjedés:
Közép-Európában ez a legelterjedtebb ászkafaj. Talajlakó, de felszíni aktivitású, a nedves, sötét helyeken, kövek, farönkök illetve avar alatt fordul elő. A városok ászkafaunájához tartozik, városi fennmaradásához különösen alkalmas helyek az udvarok végében álló, nem bolygatott farakások, tégla- és törmelékhalmok, parkok valamint a komposzt. Épületekben, pincékben is felbukkanhatnak, de elsősorban a házon kívül tudnak tömegesen (több száz, akár ezer példány) megjelenni. A tömegesség ellenére alig láthatóak, mivel nappal rejtőzködnek.

Életmód:
Ökoszisztémában betöltött szerepe főként a szerves anyag lebontásából, vagy feldarabolásából áll. Ez azt jelenti, hogy táplálékukat a hullott avar, növényi törmelék és az azokon megtelepedő mikroorganizmusok és gombafonalak (hifa) alkotják. Előfordulhat, hogy a virágoskertek, üvegházak kártevőiként jelennek meg, de az okozott kár mértéke csekély. Fontos lebontó szervezetek, „szagtalan” és békés jószágok lévén nem kell zavarni őket.
Kutatások igazolták, hogy az ászkák körében elterjedt és igen nagy jelentőségű a koprofágia, azaz a saját pelletük (ürülék) elfogyasztása. A koprofágia segít visszanyerni a kiürített bélflóra egy részét, valamint fontos tápanyagokat. Megfigyelések szerint a fiatal egyedek fejlődése lassabb a normálisnál ha nem jutnak hozzá pelletükhöz.

Érdekesség:
A talajlakó isopodák a talajban lévő nehézfémeket felveszik és testükben akkumulálják, ezért a bioakkumulációs tesztek népszerű tesztorganizmusainak egyike.

 

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szárazföldi_ászarákok

http://www.kutdiak.kee.hu/diak/nzs/rkonyv.html

http://allati.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=39149

http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/kornybio/labor/fcandida.doc