Glomeris hexaticha

Kép forrása
http://www.naturephoto-cz.eu/glomeris-hexasticha-picture-8679.html
Leírás szerzője
Zemplényi Zalán

Glomeris hexasticha (Gyakori gömbölyke)

Rendszertani besorolás [1]

Ország (Regnum) : Animalia (Állatok)

Törzs (Phylum) : Arthropod (Ízeltlábúak)

Altörzs (Subphylum) : Myriapoda (Soklábúak) 

Osztály (Classis): Diplopoda (Ikerszelvényesek)

Alosztály (Subclassis) : Chilognatha (Ezerlábúak)

Rend (Ordo) : Glomerida

Család (Familia) : Gomeridae

Nemzetség (Genus) : Glomeris

Faj (Species) : hexaticha

Előfordulás

A Glomerida rend (gömbölyödő soklábúak) tagjait az Északi-féltekén találhatjuk meg, Európában, Dél-Kelet-Ázsiában és Amerikában is fellelhetők Kaliforniától Guatemala-ig. Három Glomerida faj a Brit-szigeteken is megjent. [2]

A Glomeris hexasticha faj egyedeinek tanulmányozásához nem kell messze utaznunk, hiszen hazánkban és a környező országokban (pl. Csehország) is fellelhetőek. 

Az ikerszelvényesek alapvetően szárazföldi állatok, avarban, kövek-, korhadó fadarabok alatt élnek. Az ezerlábúak túlnyomó része éjjeli állat, általában kerülik a vakító napfényt és jobban szeretnek csak a sötétség beálltakor táplálékuk után járni. Száraz helyeken nem találjuk őket, mert bizonyos fokú nedvesség minden faj számára fontos életszükséglet.

A Glomeris hexasticha a lomberdők gyakori faja, avarban, korhadó farönkökben tartózkodik, de pl. búzavetésekben is megtalálható. [3][4][5]

Szerepe a környezetben

A Glomeris hexasticha egyedek elhalt növényi maradványokkal, korhadó levelekkel, friss növényi részekkel táplálkozik, így fontos szerepet játszanak a lehullott avar feldolgozásában. Az ikerszelvényesek között azonban találunk néhány ragadozó fajt is.

Táplálkozásuk által segítik a humifikációt, és így termőtalaj képződését. Tehát a segítenek a talaj szerves anyagai dinamikus változásának fenntartásában, azaz a talaj termőképességének biztosításában kulcsszerepet játszanak.

Egyéb jellemzők, érdekességek

Bár az alosztály neve (ezerlábúak) hosszú testet és sok lábat sugallna, a Glomeris hexasticha faj egyedeinek teste rövid és zömök (5–16mm), keresztmetszetük nem hosszúkás, hanem kör alakú. A Glomerida rend tagjait gömbölyödő ezerlábúaknak is nevezik, mivel védekezésképpen tökéletes össze tudnak gömbölyödni, lábaik, csápjaik nem látszanak ki. Ikerszelvényei méregmirigyekkel rendelkeznek, melyek közös kivezető nyílása a hátoldalon van.

„Ízeltlábú léptékkel mérve” viszonylag hosszú életűnek mondható, 7 évig is elélhet. A legnagyobb ezerlábú, egy óriási, a Seychell-szigeteken élő faj, a Spirostreptus seychellarum Desj., amelynek 75 törzsszelvényén 139 pár láb van. [3][4]

Szerző által felhasznált források

[1] Glomeris hexasticha hexasticha var. continens Attems, 1927

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Glomerida

[3] ootax.ttk.pte.hu/Arthropoda/Arthropoda_2/Arthropoda_2.doc

[4] Brehm: Az állatok világa - I_ alosztály Ezerlábúak (Chilognatha).mht

[5] Talajlakó soklábúak (Myriapoda) Tömördön, http://www.fw.hu/chernelmte/cinege11-17.html