Trochosa spinipalpis

Kép forrása
www.spiderling.de
Leírás szerzője
Kovács Lilla

A faj rendszertani besorolása:

  • Ország: Állatok (Animalia)  
  • Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
  • Altörzs: Csáprágósok (Chelicerata)
  • Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
  • Rend: Pókok (Araneae)
  • Család: Lycosidae
  • Nemzettség: Trochosa
  • Faj: spinipalpis

Előfordulása:

A sarkvidékek kivételével az egész világon megtalálhatók. Előnyben részesíti a nedves élőhelyeket, mint például tőzegmoha lápokat, nedves réteket és mocsarakat. Hóolvadástól késő őszig találkozhatunk velük.  Ritka fajnak tekinthető, hosszú távú csökkenés mutatkozik meg a fajszámban, mely a mezőgazdaságnak, erdőgazdálkodásnak és építészetnek köszönhető.

Jellemzői:

A hím egyedek mérete 9−11mm, míg a nőstényeké 8-10 mm. A páncélt sűrű sörte borítja, az elülső hasfal ovális vagy pajzsformájú, a has tojásdad alakú. Nyolc darab szeme a következő képen helyezkedik el: két nagy szem felül; két nagy szem elől; négy kis szem elől és kissé oldalt. Lábai erőteljesek, szőrrel borítottak, három hátulsó lábán három-három  karom található.

A páncél sötétbarna fényes, közepén sárga ovális csík található, továbbá sárga oldalirányú sávok figyelhetőek meg rajta. A has mélybarna és középen egy lándzsa alakú vöröses csík található. A lábai sárgás-barnák a csúcs ízek sötétebbek. A fejtoron csáprágó található három foggal.

Trochosa spinipalpis a farkaspókok családjába tartozik. Érdekességük, hogy e pókok nem szőnek hálócsapdát, mivel látásuk kitűnő, ezért üldözve fogják meg áldozatukat. Táplálékuk kis gerinctelen állatok, főként rovarok, de más pókfajok is.

Könnyű felismerésüket segíti elő, hogy a nőstény tojásait egy pókselyemből szőtt zsákban tartja potrohához rögzítve, majd az apró pókok kikelése után a hátukon hordozza azokat. A tapogató lábuk egyben a pók hímivarszerve, a párzásnál az állat bevezeti azt a nőstény ivarnyílásába, ily módon megtermékenyítve a petesejteket. Elsődleges párzási időszakuk áprilisra és májusra esik, a másodlagos szeptemberre és októberre.

Szerző által felhasznált források

http://ecology.science.unideb.hu/files/04-Rovar-es-pokokologiai-vizsgalatok.pdf

 http://srs.britishspiders.org.uk/portal.php/p/Summary/s/Trochosa+spinipalpis

 http://www.welokee.nl/spiders/en/species.php?fam=lyc&gen=tro&spec=spi

 http://www.araneae.unibe.ch/datasheet.php?taxon=Trochosa_spinipalpis

 http://www.repository.naturalis.nl/document/149018