Agroeca brunnea

Kép forrása
http://wiki.spinnen-forum.de/index.php?title=Datei:Brunnea_Dammbachsgrund_08-02_04.jpg
Leírás szerzője
Berta Barbara

Az Agroeca brunnea (Parasztpók) rendszertani besorolása:

  • Ország (regnum): Animalia  (állatok)
  • Törzs (phylum/divisio): Arthropoda (ízeltlábúak)
  •  Osztály (classis): Arachnida (pókszabásúak)
  •  Rend (ordo): Aranea (pókok)
  •  Család (familia): Liocranidae (tüskés-lábú pókok)
  •  Nemzettség (genus): Agroeca
  •  Faj (species): brunnea.

Jellemzői

A nőstények hossza 6−10 mm, a hímek hossza valamivel kevesebb, 5−7 mm között változik.Lábaik és fejtoruk pirosas − barna elszíneződésűek, potrohuk arany és mélybarna színű.

Hazánkban ritkábban található meg, pontos lelőhelyet csak a Mecsekben észleltek, Németországban azonban a mezőkön elég gyakori. Legtöbb esetben fű, moha és alacsony dudva szálai közé illeszti szerény hálóját, majd kisebb bokrok és száraz kórók száraz ágaira függeszti kis petegubóit, amelyek nyelesek és hófehérek, szinte tündökölnek fehérségükkel a zöld fű között. Ezek azonban csak rövid ideig láthatók ily tiszta színben; a gondos anyapók ugyanis a földről szedett apró morzsákkal betakarja és behinti e gubókat, nehogy feltűnők legyenek, mert a szárnyatlan élősködő darázs keresi-e pókpetékkel telt zacskókat, hogy beleszúrva, a maga petéit közérakhassa.

Ezek a gubók két kis kamrára osztottak; az egyikben a pókpeték fekszenek, a másik lenne az anyapók otthona. Az Agroeca brunnea azonban nem lakik benne, ugyanis nappal meghúzódik valahol a mezőn, éjjelenként pedig vadászni jár. A petegubóját szintén sötétségben szövi, egy-két éjjen át dolgozik rajta. A gubók végül 20−60 cm-nyire a föld fölött találhatóak meg és egy vezérfonal köti össze a földfelszínnel, amin a nőstény pók fel - le szaladva hordja a morzsákat, hogy betakarja a még fehér gubókat. Ez a munkája néhány napig tart.