Alopecosa aculeata

Kép forrása
http://wwwdelivery.superstock.com/WI/223/4102/PreviewComp/SuperStock_4102-20545.jpg
Leírás szerzője
Hora Marianna

Alopecosa aculeata rendszertani besorolása:

Ország (regnum): Állatok (Animalia)

Törzs (phylum): Ízeltlábúak (Arthropoda)

Osztály (classis): Pókszabásúak (Arachnida)

Rend (ordo): Pókok (Araneae)

Alrend (subordo): Főpókok (Araneomorphae)

Család (familia): Farkaspókok (Lycosidae)

Nemzettség (genus): Alopecosa

Faj (species): aculeata


Elterjedés:

A farkaspókok a sarkvidékek kivételével az egész világon megtalálhatók. A nedves élőhelyeket kedvelik, a tengerparttól az erdőkig bárhol fellelhetőek. Hideg időben törekszenek melegebb élőhelyekre jutni. Nincs állandó otthonuk, vándorolnak. A lakásokban éppúgy megtalálhatóak, mint az erdőkben. Szeretnek eldugott helyeken, üregekben, vagy az avarban tartózkodni. Az élőhelyükön gondoskodnak a „vízvédelemről”, kavicsokkal, ágakkal térítik el a befolyó vizet az üregeikbe.


Jellemzőik:

Táplálékuk kis gerinctelenek, különösen rovarok, de más pókfajok is. Napközben és éjszaka egyaránt vadásznak, mivel mind a látásuk, mind a tapintásuk kiváló. Nem agresszív fajta, inkább elmenekülnek, mintsem hogy támadjanak, de ha veszélyeztetve érzik magukat, harapnak. Harapásuk fájdalmas, emberekre nézve nem életveszélyes, de ajánlatos orvoshoz fordulni, mert a mérgük elhalást okoz. Egy kutyát képesek a mérgükkel megölni. Az élettartam az Európában élő fajoknál egy év.

 

Szaporodás:

A tapogató láb, tulajdonképpen a pók hímivarszerve, a párzásnál a peték megtermékenyítésére az állat bevezeti a nőstény ivarnyílásába. Egyedülállóak abban, hogy a nőstény tojásait egy pókselyemből szőtt zsákban tartja potrohához rögzítve. Kikelésük után a sok pici pók anyja hasára és hátára mászik és hosszú ideig ott utaznak. A párzási időszak a mérsékelt égövi térségben nyáron van. A trópusi fajok egész évben szaporodhatnak. A peték kifejlődéséhez 2-3 hét kell, hogy elteljen. Az utódok száma az egyes fajoknál eltérő.

 

Megjelenésük:

Méretük kb. 9 mm, színük világos illetve vöröses barna foltokkal, végig a test középvonalán. A lábai narancsos barnák. Az Alopecosa nemzettség fajai meglehetősen hasonlítanak egymáshoz, többféle színűek, előfordulnak faj specifikus minták. A megfelelő fajazonosításhoz gyakran szükség van alaposabb vizsgálatra. A test két részből áll (fejtor és potroh), a fej elülső részén nyolc szem található, amelyből a középső kettő sokkal nagyobb, mint a többi. A többi pókkal ellentétben a farkaspók látása igen jó és áldozatukat üldözve fogják el. Szemük visszaveri a fényt, így éjszaka zseblámpával könnyen észrevehetőek. Színük általában hasonló a kedvenc élőhelyükkel.