Hirsutella thompsonii mint bioinsekticid

Kép forrása
scielo.org.mx
Leírás szerzője
Koczóh Levente András

Bioinsekticidek: A mezőgazdasági terményeket támadó rovarok elleni védekezést ma nagyrészt vegyszerekkel oldják meg, amely amellett, hogy erősen környezetszennyező, csak rövid távú megoldás: a kártevők hamar immunissá válnak rájuk. Ezt a problémát küszöböli ki egy környezetbarát és hatékony megoldás, a bioinszekticidek alkalmazása. Ezek olyan természetes anyagok vagy mikrobák, amelyek a különböző kártevő lárvákat, hernyókat; molyokat és sáskákat mérgezik vagy fertőzik meg, így elpusztítva azokat. Zöldségek, gyümölcsök, gyapot, dohány, szója, virágok permetezésére szokták használni őket.

Ezek a módszerek az elmúlt évek során váltak felkapottá, a biotechnológiai vállalatok sorra hozzák ki ilyen jellegű termékeiket. Noha egy szer több kártevőfaj szaporodását kordában tarthatja, univerzális bioinszekticid nincs, az eltérő kártevőkre eltérő inszekticidet kell alkalmazni. Ennek a tulajdonságnak azonban van egy előnye is: a kártevők természetes ellenségeit, pl. katicabogarakat vagy lepkéket nem károsítja, így azok is segítenek a kártevő rovarok kiirtásában. A hatóanyag lehet természetes, valamely élőlény által termelt, rovarokra mérgező anyag, például erjesztő baktériumok vagy egysejtű gombák által termelt melléktermék vagy a ciprusfélék kérgének sérülésekor a fa által termelt nedv összetevője. Bioinszekticidként használnak a Baculoviridae családba tartozó vírusokat is, melyek az emlősökre nem veszélyesek, csupán ízeltlábúakra.

Hirsutella thompsonii: A gombák országába, az Ascomycota törzsbe, a Sordariomycetes osztályba, a Hypocreales rendbe, a Clavipitaceae családba, a Hirsutella nemzetségbe tartozó faj. Ez a könnyen tenyészhető gombafaj szintén az atkák elleni védekezés során kap szerepet. Az általa termelt hirsutellin nevű toxin a spórák és micellák keverékének kipermetezése után akár 48 órával már halált hozhat a gazdatestté vált aktára. Meglepően gyorsan szétterjed a kártevő-populációban, nagy hatékonysággal végez velük. Érdekesség, hogy méhek védelmére is használják, a méheket ellepő parazita atkák kiirtására.

Szerző által felhasznált források