Bacillus megaterium

Kép forrása
http://megabac.tu-bs.de
Leírás szerzője
Hajas Marina

Ország: Baktériumok

Törzs: Firmicutes

Osztály: Bacilli

Rend: Bacillales

Család: Bacillaceae

Nemzetség: Bacillus

Faj: B. megaterium1


A baktériumok fontossága:

A gyors növekedésük és a könnyű manipulálhatóságuk miatt a baktériumok a molekuláris biológia, a genetika és a biokémia „igáslovai”. A bakteriális DNS módosításával, és az ennek eredményeként megváltozó fenotípus tanulmányozásával a tudósok képesek a gének, enzimek funkcióját és az anyagcsere útjait meghatározni, és ezeket az eredményeket a magasabb rendű szervezetekre is alkalmazni. A biotechnológiában a bakteriális anyagcsere és genetika megértése teszi lehetővé, hogy olyan módosított baktériumokat állítsanak elő, melyek terápiás célból képesek inzulin, növekedési faktorok vagy antitestek előállítására.


Jellemzői: pálcika alakú; Gram-pozitív; obligát aerob; szaprofira; mozgékony baktérium.

A Bacillus megaterium a talajban található baktériumtörzs. Mint a neve is mutatja („mega”) egy meglehetősen nagy baktérium, körülbelül százszor nagyobb, mint az E. coli baktérium. Sejtszélessége több mint 1 µm. Nagy méretének köszönhetően (10-18 m3) már 1950 óta használták a baktériumok szerkezetének, protein lokalizációjának, és membránjának tanulmányozására Az egyik legemlékezetesebb, hogy ezt alkalmazta Lwoff és Guttman abban a kutatásában, amelyben felfedezték a lizogén indukciót. Egyike az első baktériumoknak, amely génállományát teljesen leírták. A B. megaterium előállít penicillin készítéshez penicillin amidázt, enzimeket kortikoszteroid módosításához, és néhány aminosav dehidrogenázt.


Jelentősége:

A foszfor átalakításában vesz részt, növekedési anyagokat és B12 vitamint termel. Jelentős mértékben hat az ammóniák felszabadulására az olyan fehérjetartalmú anyagokból, mint az albuminok, peptonok, peptidek és aminosavak. Az istállótrágyát és a növényi maradványokat érett humusszá bontja le, mely a talaj termőképességének az alapját képezi.


Mezőgazdasági jelentősége:

A Bacillus megaterium foszfatáz enzimjével a talaj vízoldhatatlan foszforvegyületeit (pl. Ca-, Fe-, Al-foszfátok) megbontja és vízoldhatóvá teszi.


A Bacillus megaterium ezzel a foszforfeltáró bio-enzim aktivitással kb. 80-120 kg/ha foszforhoz juttatja a növényeket. E baktérium tevékenységek felélénkítik a talajokban a cellulózbontó mikroorganizmusokat. Kiszabadítják a cellulózba zárványként beépült káliumot (K) kb. 60-100 kg/ha káliumot adva a talajba.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bakt%C3%A9riumok

http://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Bacillus_megaterium

http://www.asunion.rs/hu/bactofil_b.php

http://www.tqconsulting.hu/index.php?hir_id=249&oldal=hir&m1=6&m2=&m3=