Trichoderma reesei

Kép forrása
http://genome.jgi-psf.org/Trire2.home.html
Leírás szerzője
Simon Andrea

A Trichoderma fonalas gombafajok a talaj domináns mikroorganizmusai szinte minden éghajlaton. Jellemzően mezőgazdasági területekről és erdei talajokból izolált törzseket ismerünk, melyek többsége Észak-Amerika és Európa területéről származik. A legtöbb Trichoderma törzs aszexuális spórákkal szaporodik.

Trichoderma reesei rendszertani besorolása:

- Ország: Gombák (Fungi)

- Törzs: Tömlősgomba (Ascomycota)

- Osztály:  Sordariomycetes 

- Rend:  Hypocreales

- Család:  Hypocreaceae

- Nemzetség:  Trichoderma

- Faj: Trichoderma reesei

A képen látható Trichoderma reesei egy a talajban, ill. növényi hulladékokon élő mezofil lágy- korhasztó gomba, mely egyike a legjobb extracelluláris celluláz-termelő mikroorganizmusoknak. A II. világháború idején a Csendes-óceán déli részének trópusi területein izolálták először, amikor az USA katonái a sátrak, homokzsákok, pamut ruházatok rongálódására lettek figyelmesek.

Ezen gombafaj az egyik legszélesebb körben tanulmányozott, az ipari celluláz-termelésben is használt cellulolitikus mikroba. Nagy mennyiségben termel celluláz enzimeket, melyek képesek a cellulóz teljes lebontására. Gazdasági jelentőségét onnan nyerte, hogy növényi cellulózból és hemicellulózból enzimek segítségével képes ipari célokra felhasználható bioetanolt és cukrokat előállítani.

A Trichoderma reesei gyakorlati alkalmazása:

A kutatók elmúlt évtizedben intenzíven vizsgálták a cellulóz enzimes konverzióján alapuló technológia lehetőségét. Ez a folyamat öt fő lépést tartalmaz: a nyersanyag előkezelését, mely magában foglalja a faapríték méretének csökkentését, frakcionálását és a hemicellulózok hidrolízisét; a celluláz enzim termelését; a cellulóz enzimes hidrolízisét; a fermentációt megfelelő élesztő törzzsel; és az etanol finomítását. Az egyik legjobban tanulmányozott hemicellulóz hidrolízisét célzó technika, melyet különböző lignocellulóz biomasszák esetén vizsgáltak, a gőzrobbantás katalitikus mennyiségű kéndioxid jelenlétében.  A folyamatban a hemicellulóz hidrolizálódik, a cellulóz pedig hozzáférhetőbbé válik a későbbi enzim támadás során. A következő lépésben megy végbe a cellulóz hidrolízise celluláz enzimek hatására, melyeket az enzimtermelés lépésben, cellulolítikus mikroorganizmusok, pl. Trichoderma reesei felhasználásával állítanak elő. A fermentáció során a hidrolízis termékeként kapott cukrok átalakítása történik etanollá. A lehető legnagyobb cukor konverzió eléréséhez, különösen a pentózok megfelelő átalakításához fontos a megfelelő élesztő törzs alkalmazása, ez meghatározza a gyártás versenyképességét a benzinnel szemben. 

 

Szerző által felhasznált források

http://en.wikipedia.org/wiki/Trichoderma_reesei

http://www.biocontrol.entomology.cornell.edu/pathogens/trichoderma.html 

http://genome.jgi-psf.org/Trire2.home.html

http://www.omikk.bme.hu/collections/phd/Vegyeszmernoki_es_Biomernoki_Kar/2006/Dienes_Dora/ertekezes.pdf