Bőrfutrinka

Kép forrása
Bőrfutrinka IDE A KÉP FORRÁSÁT, INTERNETCÍM VAGY A FOTÓ KÉSZÍTŐJE KELL ÍRNI!
Leírás szerzője
Rajnai Tamás

A  bőrfutrinka az állatok (Animalia) országába, az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a ragadozó bogarak (Adephaga) alrendjébe és a futrinkafélék(Carabidae) családjába tartozik Nemzetsége a Carabini, neme a Carabus, a bőrfutrinka fajának neve pedig: Carabus coriaceus.

Megjelenése:
A bőrfutrinka négy centiméteres hosszúságával az egyik legnagyobb termetű közép-európai futóbogár, csupán az óriás futóbogár (Procerus gigas) múlja felül méreteit (az ő átlagos hossza mintegy másfélszerese a bőrfutrinkáénak, körülbelül hat centiméter). Utóbbi viszont hazánkban nem él (Délkelet-Európában elterjedt csak), ezért a bőrfutrinka hazai tájakon könnyen felismerhető, országunk minden táján igen gyakori. A nőstény a nagyobb termetű. Feje, csápjai és lábai feketék, de kevéssé csillogók, kékes-szürke szárnyfedője bőrszerűen ráncos, innen kapta a nevét is.

Élőhelye:
A bőrfutrinka Nagy-Britanniát leszámítva egész Európában elterjedt, bár manapság állománya erősen csökkenőben van. Leggyakoribb élőhelyei között a ligetes erdőket, erdőszegélyeket, száraz hegyoldalakat, kerteket és parkokat tartják számon.

Életmódja:
Tápláléka főként talajlakó csigákból, hernyókból és bogarakból áll, de nem veti meg az érett gyümölcsöket sem. Hatalmas étvágyukkal képesek egy burgonyaföldet is megtisztítani, ahol négyzetméterenként 200 burgonyabogár él. Éjjel jár zsákmánya után, de elhagyja búvóhelyét meleg esős napokon is, hogy csigákra és gilisztákra vadásszon.

Érdekességek:
Veszély esetén ez a faj nem tud elrepülni, mert hártyás szárnyai visszafejlődtek. Ezért ilyenkor fenyegető állást vesznek föl és széttárják erős rágóikat, ezzel egyidejűleg a potrohmirigyükből bűzös váladékot fecskendeznek ki, végszükség esetén pedig gyorsan el is tudnak szaladni. A nagy testű futrinkák többsége erősen savas kémhatású metakrilsavat is képes finom permet alakjában kijuttatni (akár fél méteres távolságra is), ez az anyag szembe kerülve olyan hatást okoz, mintha erős paprikával kentük volna be.

A faj természetvédelmi értéke: 2000 forint

Szerző által felhasznált források

http://www.berze-nagy.sulinet.hu/tanos/allatok/borfut.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C5%91rfutrinka

Élővilág enciklopédia: A Kárpát- medence állatai - Kossuth kiadó, Budapest,2005

Élővilág Könyvtár : Bogarak - Kossuth kiadó, Budapest, 2003

Brehm: Az állatok világa: http://mek.niif.hu/03400/03408/html/2762.html