Pseudomonas stutzeri

Kép forrása
http://www.cals.uidaho.edu/mmbb/crawford.asp
Leírás szerzője
Horváth Attila

A Pseudomonas stutzeri rendszertani besorolása:

Ország: Baktérium

Törzs: Proteobaktérium

Osztály: Gamma Proteobaktériumok

Rend: : Pseudomonadales

Család: Pseudomonadaceae

Nemzettség: Pseudomonas

A Pseudomonas stutzeri egy Gram-negatív, pálcika-alakú, mozgékony, egy ostoros, talajlakó baktérium, amelyet először emberi gerincvelőből izoláltak. A Pseudomonas nemzetség több tagjától eltérően nem fluoreszcens. A P. stutzeri egy denitrifikáló baktérium, és a P. stutzeri KC törzse használható bioremediációra, mivel képes bontani a szén-tetrakloridot. A P stutzeri potenciális patogénként is megjelenik a klinikai gyakorlatban, bár az általa okozott fertőzések elég ritkák.

A nemzetség tagjai számtalan különböző anyagot fel tudnak használni metabolizmusukhoz, ez lehetővé teszi számukra a nichek széles tartományában való megjelenést. A nemzetségben a leggyakrabban vizsgált baktériumok a P. aeruginosa a potenciális emberi patogén hatása miatt, a P. syringae, amely növényi patogén, a talajbaktérium P.putida és a növényi növekedést elősegítő P.fluorescens.

A Pseudomonasok néhány tagja képes a környezetben előforduló különböző kémiai szennyezőanyagokat metabolizálni, tehát felhasználható bioremediációs technológiához, pl. a P.stuzteri faj KC törzse képes a szén-tetrakloridot metabolizálni.

Szén-tetrakloridot alkalmaznak a CFC hajtógázok alkalmazásánál (ez ma már visszaszorulóban van, de néhány fejlődő országban még alkalmazzák a CFC-t), tisztító és zsírtalanító oldószerként és füstölőszerként. A szén-tetraklorid toxikus, karcinogén és ózonbontó hatással rendelkező xenobiotikum, amelyet néhol talajvízben is kimutattak. A szén-tetraklorid lebontás végbemeneteléhez a P. stutzeri KC törzsének anaerob és enyhén lúgos környezetben (~ pH 8) kell fejlődni. A magas pH csökkenti a vas oldhatóságát, limitálva a vas koncentrációt a tápoldatban. A tápoldatnak tartalmaznia kell nitrátot, egy elektron-donort (mint pl. acetát) és nyomnyi mennyiségű rezet. A KC törzs kiválasztja a PDTC molekulát (piridin-2,6-bisztiokarboxilát), amely egy ún. sideophore. A PDTC érintett más átmeneti fémek felvétele mellett a vasnál is. Valószínűleg a vas-kelátnak lehet fontos szerepe a szén-tetraklorid átalakításban. A PDTC réz jelenlétében a szén-tetrakloridot CO2-dá, kloriddá és más nem-illékony anyagokká alakítja.

Szerző által felhasznált források

Pseudomonas stutzeri: http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudomonas_stutzeri

Biology of pseudomonas stutzeri: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1489536/