Trochosa terricola

Kép forrása
http://www.flickr.com/photos/bkoe/313284482/
Leírás szerzője
Wekler Mihály

Ország (regnum): Animalia (állatok)

Törzs (phylum/divisio): Arthropoda (ízeltlábúak)

Osztály (classis): Arachnida (pókszabásúak)

Rend (ordo): Aranea (pókok)

Család (familia): Lycosidae (farkaspókok)

Nemzettség (genus): Trochosa

Faj (species): terricola (földi farkaspók)


Megjelenés:

A Földi Farkaspók közepes nagyságú, zömök alkatú. A nőstények 10-14 mm, a hímek 9-10 mm hosszúak. Alapszínezete vörösesbarna, a hímek általában sötétebbek, mint a nőstények. A fejtor széles középsávval és keskeny oldalsávval rendelkezik. 8 szemük 3 sorban áll (alul 4 kisebb, középen 2 nagy, illetve felül 2 közepes méretű), mindegyike sötét, ún. nappali szem.

Elterjedés:

A farkaspókok a sarkvidékek kivételével az egész világon megtalálhatók, a talajfelszínen élnek. A Földi Farkaspók országszerte gyakori, a szélsőségesen száraz, nedves vagy napsütötte élőhelyek kivételével szinte mindenütt előfordul. Városi parkokban, kiskertekben, agrárterületeken, de kaszálóréteken is jellemző.

Jellemzők:

A többi pókkal ellentétben a farkaspókok látása igen jó. Esti ragadozók, hálót nem szőnek, főleg kis gerinctelenekkel táplálkoznak. A közelükbe tévedő áldozatukat üldözve fogják el. Nagy szemeik visszaverik a fényt, ezért este elemlámpával keresve őket a megcsillanó pontszemek könnyen észrevehetőek. Mérgük az emberre nem veszélyes, rovarfogyasztásuk miatt általában hasznosnak tekinthetőek.

Szaporodás:

A hímek valószínűleg egy méteres távolságból képesek a nőstények szaga alapján megállapítani a párosodásra való hajlandóságot, de a nőstény hálójának egy darabján is megérzik. A párosodási rituálé során a hímek megemelt mellső lábakkal közelítik meg partnerüket. Párosodás során a hím elölről rámászik a nőstényre. Hímivarszerv funkcióját a tapogató lábak töltik be, melyeket egymás után, a nőstény potrohának két oldalához hajolva helyez az ivarnyílásokba a hím. A nőstény kikeletlen tojásait egy pókselyemből szőtt zsákban tartja potrohához rögzítve. Ez valamelyest hátráltatja, de így is képes vadászni. A Földi Farkaspókok utódgondozóak. Kikelésük után a sok pici védtelen pók anyja hasára és hátára mászik és hosszú ideig ott utaznak védelemben.