Mezei pacsirta (Alauda arvensis)

Kép forrása
http://www.enekesmadarak.info/birds/mezei-pacsirta/alauda-arvensis.jpg
Leírás szerzője
Balog Orsolya

Rendszertani besorolása:

Ország (regnum): Állatok (Animalia)

Törzs (phylum): Gerincesek (Vertebrata)

Osztály (classis): Madarak (Aves)

Rend (ordo): Verébalakúak (Passeriformes)

Család (familia): Pacsirtafélék (Alaudidae)

Nemzettség (genus): Alauda

Faj (species): arvensis

Elterjedés, élőhely:

Európa és Ázsia jelentõs részén, továbbá Észak-Afrikában költ. Betelepítették Új-Zéland, Ausztrália, Tasmania, a Kenguru-sziget, a Lord Howe sziget, a Hawaii-szigetek és Kanada területére. Hazánkban a legelterjedtebb madárfajok egyike, az erdőségek és a vízi élőhelyek kivételével mindenütt előfordul. Magyarországi fészkelő állománya 300.000-800.000 párra tehető.

Megjelenés:

Hossza 18 cm, szárnyhossza 10 cm, farkhossza 7 cm. Felsőteste szürkésbarna színezetű, sötétebb barna mintázattal. Alsóteste piszkosfehér, melle enyhén sárgás árnyalatú, barna hosszanti foltokkal mintázott. A farok sötétbarna, a szélső kormánytollak fehérek. A szárny szegély fehér, de ez csak reptében figyelhető meg. A fiatalok felsőtestén a tollak világos szegésűek. A tojó kisebb, mint a hím.

Életmód:

Tápláléka sokféle rovarból, rovarlárvából, gilisztából áll. Hasznos madár, mivel kártevő rovarokat is fogyaszt. Fiókáinak főleg hernyókat hord. Szeptember táján csapatokba verődik, és november elején kezd vonulni. A csapatok létszáma 150-200 ezer is lehet. Feltűnő jelenség, hogy a vonuló pacsirtákhoz más énekesmadár-fajok is gyakran csatlakoznak. Enyhe teleken néha még kisebb áttelelő csoportok is akadnak. A magyarországi állomány Dél-Európában telel.

Fészkelés:

A költőhely növényzetének, mikrodomborzatának megfelelően alakítja ki fészkét: természetes kis gödröcskékben, nagyobb talajrepedésekben, állatnyomokban, rögök között, keréknyom külső oldalán vagy a nyom belsejében, trágyadombok mellett vagy félig alájuk építve. A fészek gödrét kikaparja, majd növényi szárakkal, apró fűvel, esetleg zuzmóval béleli. A rétek kiszáradása után, későbbi költését gyakran a félmagas növényzetben, nemegyszer esetkáka között találjuk.

Szaporodás:

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. Kétszer, háromszor is költ egy évben. A első fészekalja 4-5 tojásból, a második 3-4 tojásból áll. Csak a tojó kotlik. A költési idő 12-13 nap, a fiókákat mindkét szülő eteti. A fiókák 9-10 napos korban hagyják el a fészket, de csak háromhetes korukban tudnak tökéletesen repülni.