Laposféreg (Platyhelminthes)

Kép forrása
http://citybugs.tamu.edu/factsheets/landscape/others/ent-1004/
Leírás szerzője
Brunner Zsanett

A laposféreg (Platyhelminthes) rendszertani helye:

Domén: Eukarióták (Eukaryota)

Ország: Állatok (Animalia)

Alország: Valódi szövetesek (Eumetazoa)

Altagozat: Testüregesek (Coelomata)

Törzscsoport: Ősszájúak (Ptorostomia)

Főtörzs: Laposféregszerűek (Platyzoa)

Törzs: Laposférgek (Platyhelminthes)

A laposférgek törzsébe több laposféreg osztály tartozik, ezek az 

  • Egyenesfejlődésű mételyek (Monogenea)
  • Valódi mételyek (Trematoda)
  • Galandférgek (Cestoda)
  • Örvényférgek (Turbellaria)

Felépítése:

A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok. Fejlődésük a bélcsíra állapotban megrekedt, tehát ekto- és endodermájuk már kialakult, sőt már a mezoderma kezdeményei is fellelhetők bennük. Testük hát−hasi irányban erősen lapított. Testük soha nem szelvényezett, de a galandférgekteste különböző méretű ízekre tagolódik. A testüreg nélküli állatokhoz képest (pl. csalánozók) szerveik alakulnak ki a különböző életfolyamatok ellátására (emésztés, anyagszállítás, kiválasztás).

A laposférgek kültakarója egyrétegű, el nem szarusodó hengerhám. Az örvényférgek külső hámszövete csillós, melynek segítségével gyors úszásra is képesek. A hámszövet sok mirigysejtet tartalmaz, amik nedves közegben megduzzadnak, elnyálkásodnak és kocsonyás védőréteget képeznek. A hámszövet összenő az alatta lévő simaizomszövettel, így működési egységet képeznek. Ez a bőrizomtömlő.A laposférgek ennek segítségével féregmozgást végeznek, bár egyes csoportoknál ez teljesen visszafejlődik az élősködő életmód következtében. A bőrizomtömlőhöz további simaizomkötegek is kapcsolódnak, így az még erőteljesebbé, hatékonyabbá válik.

Táplálkozás:

Bélcsövük kétszakaszos, egynyílású, mivel a bélcsíra állapotban még csak egynyílású ősbélüreg alakul ki. A bélcsatorna két szakasza az elő- és a középbél. A táplálék a szájnyíláson át jut be agaratba, onnan a középbélbe, ahol tulajdonképpen megtörténik a táplálék emésztése. De már az előbélben is történik sejten kívüli előemésztés.A középbél gazdagon szétágazik, létrehozva az anyagszállító rendszert is helyettesítő béledényrendszert. A béledények vakon végződő csövecskék, melyek egészen a sejtekig juttatják el a megemésztett táplálékot. A sejtek e felesleges bomlástermékeket ugyancsak a béledényrendszerbe adják le, és a szájnyíláson át jutnak a külvilágba. Az élősködő életmódú laposférgek bélcsöve teljesen visszafejlődik, a tápanyagokat a gazdaszervezetből szívják fel a kültakarójukon keresztül.

Szaporodás:

Kevés kivételtől eltekintve hímnős állatok, nem sok közöttük a váltivarú. Ivarmirigyeik a herék és a petefészkek, melyek járataihoz párzószervek is tartoznak. A megtermékenyítés minden esetben belső és kölcsönös. A megtermékenyítés után petéket raknak. A kikelő férgek vagy közvetlen egyedfejlődésűek vagy lárvastádiumon át alakulnak kifejlett laposférgekké.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Laposf%C3%A9rgek

http://sdt.sulinet.hu/Player/Default.aspx?g=351c8b9d-d15f-45ef-ba0f-f7fe4fa64784&cid=093b270f-4c13-418b-8496-4352ec68066f

http://citybugs.tamu.edu/factsheets/landscape/others/ent-1004/

Pearse, V.; Pearse, J.; Buchsbaum M. and Buchsbaum, R. (1987) Living Invertebrates, Blackwell Scientific