Ceratophysella denticulata

Kép forrása
bugguide.net/node/ view/260078/bgimage
Leírás szerzője
Berenkei Réka Krisztina

Rendszerezés:

Ország

Állatok (Animalia)

Törzs

Ízeltlábúak (Arthropoda)

Altörzs

Hatlábúak (Hexapoda)

Osztály

Entognatha

Rend

Ugróvillások (Collembola)

Alrend

Poduromorpha

Főcsalád

Hypogastruroidea

Család

Hypogastruridae

Nemzettség

Ceratophysella

Faj

Denticulata (Ceratophysella denticulata)

 

Tulajdonságok:

A Ceratophysella denticulata nagyjából 0,8-1,5 mm hosszú, kékes színű ugróvillás. Fejükön rövid, négyízű csáp és a fejtokba visszahúzott rágó szájszerv található. Szárnyatlanok. az első torszelvény kisebb a többinél. Potrohuk mindössze hat szelvényből áll. Az első potroh szelvényen található a hasi tömlő (ventrális tubulus), egy nagy kitüremkedett hólyag, aminek a funkciója még nem tisztázott. Valószínűleg a légzésben és a vízfelvétel-vízleadás biztosításában van szerepe. A Harmadik szelvényen van az akasztó (retinaculum), amibe a negyedik szelvényről előre hajló ugróvilla (furca) kapcsolható. Ilyen állapotban az ugróvilla a has alá simul és olyan állapotban van, mint egy felhúzott rugó. Ha az állapotot megzavarják, az akasztó elengedi az ugróvillát és a test előrepattan. Az ugróvillások trachearendszere hiányzik vagy erősen redukálódott. Hiányoznak a Malpighi-edények is. Helyettük az alsó ajaki mirigy lát el kiválasztási funkciót a hasi tömlővel és a zsírmirigyekkel együtt. A 8+8 szem laza halmaza alkotja a szemet a fej két oldalán. Az adult állatok is vedlenek. Külső ivarszervei nincsenek, az ötödik szelvényen van a belső ivarszervek, a hatodikon a végbél nyílása található.

A Ceratophysella denticulata életében a vegyi védelemnek, illetve a kémiai kommunikációnak nagy szerepe van, ugyanis az olyan ragadozók ellen, mint a holyvafélékhez (Staphylinidae), tartózó Stenus comma, ez a szárnyatlan ízeltlábú egy kémiai védekező mechanizmust fejlesztett ki.

 

Elterjedés:

Ceratophysella denticulata széles körben elterjedt Közép-Európában. Ez a gyakori faj főként a meleg, nyirkos, szerves anyagokban gazdag helyeket kedveli,így ideális élőhely számára pl. egy trágya kupac.

 

Táplálkozása:

Az ugróvillások vegyes táplálkozásúak, növényeket, avart, algát, baktériumokat, de mindenekelőtt gombahifákat esznek. A Ceratophysella denticulata fő tápláléka különféle algák és gombák.

 

Szerepe:

Hasznosak, mert segítik a szerves anyagok lebontását, a tápanyagok mineralizációját

 

Szaporodása:

Az ugróvillások úgy szaporodnak, hogy a hím spermatofórokat rak, amit a nőstény felszedeget.