Haplodrassus sylvestris

Kép forrása
http://www.edderkopper.net/Gnaphosidae.html
Leírás szerzője
Csermely András Péter

Haplodrassus sylvestris rendszertani helye:

Ország: Animalia (Állatok)

Törzs: Arthropoda (Ízeltlábúak)

Osztály: Arachnida (Pókszabásúak)

Rend: Araneae (Pókok)

Család: Gnaphosidae (Kövipókok)

Elterjedés

A Haplodrassus sylvestris egy igen ritka pókfaj, mely csak, és kizárólag Európában, annak is főleg az északi részén (Skandináv-félsziget) fordul elő.Skandinávián kívül Angliában, Franciaországban is feljegyezték a fajt. A legnagyobb populációi Norvégiában találhatók. A Haplodrassus sylvestris természetes élőhelyei az erdők, melyeknek a talajszintjén él, , innen cserkészi be áldozatait.

Táplálkozás

Ahogy általánosságban igaz a pókokra, ez a faj is ragadozó. Mivel a Haplodrassus sylvestris a kövek alatt él, ezért nem háló segítségével ejti el zsákmányát, hanem lesből támadva. A Haplodrassus sylvestris a kövek alatt saját maga által szőtt odúban rejtőzködik, melynek köszönnhetően szinte teljesen észrevétlen tud maradni a prédája számára.

Szaporodás

Mivel a Haplodrassus sylvestris meglehetősen ritka, és a kevésbé megfigyelt fajok közé tartozik, ezért szaporodásáról elég keveset tudunk, valószínűleg a családbeli rokonaihoz (Gnaphosidae)hasonlóan  a nőstény vigyáz az utódokra.

Külső ismertetőjelek

A faj testmérete a nemtől függ, a nöstény meghaladhatja a 10 mm-et is, míg a hím mérete alig haladja meg a 8 millimétert. 8 darab szeme két sorban helyezkedik el. Fejtorának színe vörösesbarna, míg torának a színe barna, ez a színkombináció is segíti az állatot a rejtőzködésben. A többi kövipókhoz hasonlóan ez a faj is igen apró termetű, teste jellegzetesen lapos. Nemcsak lábait, de egész testét is szőr borítja.

Szerző által felhasznált források

http://no.wikipedia.org/wiki/Haplodrassus_silvestris
http://no.wikipedia.org/wiki/Gnaphosidae
http://www.edderkopper.net/Gnaphosidae.html