Harpactea rubicunda (fojtópók faj)

Kép forrása
http://wiki.spinnen-forum.de/index.php?title=Datei:Rubicunda_2002.jpg
Leírás szerzője
Csermely András Péter

Harpactea rubicunda rendszertani helye:

Ország: Animalia (Állatok)

Törzs: Arthropoda (Ízeltlábúak)

Osztály: Arachnida (Pókszabásúak)

Rend: Araneae (Pókok)

Család: Dysderidae (Fojtópókfélék)

Elterjedés

A Harpactea rubicunda Eurázsiában őshonos faj, legtöbb előfordulási adata Németországból ismert, de szinte az összes Közép-europai országban regisztrálták már, valamint Oroszország nyugati részeiről is ismert. Legkeletebbi ismert előfordulási adata Grúziából származik. Jellemzően kövek alatt él, a száraz melegebb helyeket kedveli. Ez a faj az emberek által lakott területeken is megtalálható. Jellemzően éjszakai állat.

Táplálkozás

Csak úgy, mint összes rendbeli társára igaz, hogy a Harpactea rubicunda ragadozó. Zsákmányait éjjel ejti el hosszú mellső lábai segítségével, mégpedig úgy, hogy megvárja, míg a prédaállat a közelébe ér, és így könnyedén el tudja ejteni a kiszemelt áldozatát. Karcsú, nyúlánk testfelépítésének köszönhetően igen könnyen képes zsákmányait megszerezni. Családon belül is igen agresszív fajnak tekinthető, apró termete ellenére más pókfajokkal is táplálkozik. A Harpactea rubicunda táplálékát rovarok, és egyéb ízeltlábúak alkotják.

Szaporodás

Szaporodásuk az úgynevezett traumatikus, vagy injekciós megtermékenyítés, melynek lényege, hogy a hím egyedek az injekciós tű szerű nemiszervükkel sebet ejtenek a női egyedek fejtorának hasi oldalán, és a seben keresztül juttatják át a spermiumokat a nöstény egyedekbe. Ezt a szaporodási módot a közelmúltban fedezték fel, részletesebb leírás a szaporodás menetéről még nem került lejegyzésre.

Külső ismertetőjelek

A Harpactea rubicunda nem tartozik a nagyobb pókok közé, a kifejlett egyedek testhossza nemektől függetlenül is maximum 12 milliméter. Ezen faj esetében is igaz, hogy a nőstény egyedek nagyobbak hím fajtársaiknál. Érdekesség, hogy míg a pókok nagyrészére igaz, hogy 4 szempárral rendelkeznek, addig a Harpactea rubicundának összesen csak 6 darab szeme van, csak úgy, mint összes családbeli társának (Dysderidae). Fejtorának színe jellemzően barnás fekete, ez a fiatal egyedeknél még nem alakul ki, az ő fejtoruk inkább sárgás barna. A kifejlett egyedek lábai sárgás barnák, míg potrohának színe általában szürkés sárga, vagy halvány rózsaszín.

Szerző által felhasznált források

http://wiki.spinnen-forum.de/index.php?title=Harpactea_rubicunda
http://wiki.spinnen-forum.de/index.php?title=Datei:Rubicunda_2002.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Harpactea
http://en.wikipedia.org/wiki/Dysderidae
http://www.essexfieldclub.org.uk/portal/p/Picture/r/view/s/Harpactea%20rubicunda