Fürge gyík (Lacerta agilis)

Kép forrása
http://www.orszagalbum.hu/kep.php?p=41720
Leírás szerzője
André Anita

Rendszertani besorolás

Ország: Állatok (Animalia)

Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)

Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)

Osztály: Hüllők (Reptilia)

Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)

Alrend: Gyíkok (Sauria)

Család: Nyakörvösgyík-félék (Lacertidae)

Nem: Lacerta

Faj: L. agilis

Előfordulás, élőhely

Magyarország leggyakoribb gyíkfaja. Európai elterjedtsége széleskörű, Svédországtól, Finnországtól és Dél-Angliától indulva, átnyúlik egészen Ázsia területére, (Kis-Ázsiáig), a Pireneusoktól Északnyugat-Kínáig. Nem fordul elő Görögország déli részén, Dél- és Nyugat-Franciaországban, Olaszország nagy részén, Norvégiában és az Ibériai-félsziget túlnyomó részén.

A fürge gyík élőhelyét és egyéb ökológiai körülményeit tekintve meglehetősen igénytelen. Előfordul utak szélén, erdőkben, vasúti töltéseken. Kedveli a magas füvű, nedves és ugyanakkor napos lejtőket, a nyílt kevés fásszárúnak helyet adó gyepeket. Hazánkban sík-, domb- és hegyvidéken is előfordul, de az októbertől márciusig tartó időszakot fagymentes helyen, lyukakban, kövek alatt, illetve farönkökben tölti (a fiatalabbak később telelnek). Az ezt követő aktív periódus estéin is hasonló helyeken található meg.

Morfológia, felépítés

20-24 cm esetenként a 27 cm-t is elérheti testhossza, zömök, kicsi végtagokkal rendelkező, széles domború fejű, tompa orrú állat. Farka tövében lapított hosszú és vastag- a nőstény esetében rövidebb. A hím és a nőstény színezete és mintázata alapján jól megkülönböztethető. A hím oldala zöldes, élénk fűzöld –párzási időszak esetén-, sötétzöld, hátán szürkés barnás árnyalatú csík fut, melyeket fehér pöttyök díszítenek. Léteznek olyan fürgegyík fajták, melyeken ezek helyett széles vörösbarna, narancssárga, esetleg szürkésbarnás sáv található. Hasoldala kékes vagy zöldes fehér, porcelánzöld színű, fekete foltokkal. A nőstény hátoldaláról teljesen hiányoznak a zöld színek. A hasa oldala élénksárga, halvány vajszínű vagy fehér. Az öregebb és fiatalabb példányok között szemmel látható eltérés figyelhető meg a színezetben. A fiatalabbak egyszínű barnák.

Táplálkozás

Táplálékát a lágy testűek, ízeltlábúak (pókok, lepkék, sáskák, bogarak, százlábúak, méhek, darazsak, poloskák teszik ki), gyakran kisebb gyíkokat is elfogyaszt. Nagyon hasznos kártevő-, rovarpusztító.

Szokások

Már kora reggel aktív állat, mind élelem, mind szaporodási tevékenyég szempontjából. Szeret napozni, de a tűző erős napfényt nem annyira kedveli. Mindemellett jól viseli a hőmérséklet viszonylagos ingadozásait. Sokszor más fajokkal együtt is megtalálható, pl.: zöld gyíkkal, fali gyíkkal és az elevenszülő gyíkkal.


Szaporodás

A szaporodási időszak májusban van, ekkor a hímek megverekednek egymással. A nőstény 5-6 hét múlva elrejti puha héjú tojásait az avar, illetve kövek alá és földdel takarja 8-12 tojását, hogy azokat ily módon tartsa melegen. A kikelési idő a hőmérséklettől függ, de általában 2 hónap, így július-augusztus fordulóján már megkezdik önálló életüket a fiatal példányok.

Szerep az ökoszisztémában

Rovarpusztító élőlény. Főtápláléka a rézsiklónak, a sünnek, a madaraknak, az egerészölyvnek és házimacskának.

Szerep a talajban

Tojásait a talajba, föld alá helyezi el, így biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a fajfenntartáshoz.

Veszélyeztetettség

Közvetlenül nem veszélyeztetett, de jelentősen csökkent a egyedszám a rovarírtószerek elterjedésével, az időjárás jelentős és szélsőséges változásával, illetve az élőhelyek feldarabolódása miatt. Magyarországon minden hüllő és kétéltű védett! Eszmei értéke 10 000 forint.

Ember általi hasznosíthatósága

Hatékony rovarpusztító. Sok mezőgazdasági kártevő táplálékforrás számára.