Vaddisznó (Sus scorfa)

Kép forrása
http://www.origo.hu/itthon/20090627-vaddisznot-fogtak-be-a-margitszigeten.html
Leírás szerzője
Kulcsár Zsuzsanna

Rendszertani besorolása:

Ország: Állatok (Animalia)

Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)

Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)

Osztály: Emlősök (Mammalia)

Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)

Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria)

Öregrend: Laurasiatheria

Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)

Alrend: disznóalakúak (Suina)

Család: Disznófélék (Suidae)

Nem: Sus

Faj: Sus scorfa

Előfordulás, élőhely:

Egész Eurázsiában, és Afrika északi részén elterjedt faj. Ázsiában Szunda-szigetekig hatol dél felé. Észak-Amerikában számos helyen betelepítették. Európában a lombhullató erdő és sztyepp övekben fordul elő, a magashegységekből jobbára hiányzik. Az Ibériai-félszigeten viszont csak a hegyekben lehet vele találkozni. Magyarország teljes területén elterjedt, Tiszántúl déli-részén szórványosan. A nedves talajú, lombhullató erdőket kedvelik.

Morfológia, felépítés:

Testhossza: 110−160 cm

Marmagassága: 90−110 cm

Tömege: 80−160 kg (koca), 100−250 kg (kan)

A kanok termetesebbek, mint a kocák. Nagysága és súlya eltérő lehet a táplálék minősége, a tartózkodási hely, és az évszak szerint.

Színe lehet: fekete, szürke, vörösesbarna, barna és homokszínű. Színűk a talajszínére vezethető vissza. Nyári szőrzetük világosabb és rövidebb, míg a téli tömöttebb, és hosszabb. Gyapjúszőr található a fedőszőrök alatt. 4 ujja van, a 2. és az 5. ujjuk viszonylag magasan helyezkedik el, de rendszerint ezek is érintik a talajt.

Törzse rövidebb, zömökebb, lábai erősebbek, feje hosszabb és keskenyebb, mint a házi sertésé. Gerincvonala hátrafelé lejt. Farka vékony, 15-20 cm.

Fogképlete:  Metszőfogai előre állnak, őrlőfogai sokcsúcsúak. A hímek szemfogai agyarrá fejlődtek, a kocáknak kampójuk van. A koponya orri része megnyúlt, emiatt a szemfog mögött hézag van. Fülei felállóak, és hegyesek. Szemeik kicsik, és mélyen ülnek a koponyában. A kocának 5-6 pár emlője van.

A malacok hosszanti csíkokkal mintázottak egészen féléves korukig. 10 hónaposan már felnőtt állatokra hasonlítanak.

Táplálkozás:

Mindenevők, növényi, és állati eredetű táplálékot is fogyasztanak. Táplálkozási viselkedése a túrás. Éjszaka táplálkoznak. Az állati eredetű táplálékhoz túrással, dögevéssel vagy vadászattal jutnak hozzá. Fogyasztanak madarakat, tojásokat, kisemlősöket is. Bőséges makktermésű években főként makkot esznek, de ha ez nem adott, akkor a mezőgazdasági termények fogyasztása növekszik. Minden elhullott állatot elfogyasztanak, még saját fajtársaikat is, viszont családtagjaik tetemét nem falják fel.

Esők után gyakorta felkeresik a réteket, legelőket giliszták után kutatva.

Jelentős mezőgazdasági károkat okoznak.

Szokások:

Szürkületben és éjszaka aktívak, napközben a sűrűkben pihennek. Az egyedek családokban, kondákban élnek. A kondát 2-3 koca, és azok szaporulata alkotja. Alapvetően helyben élő populációk, egy konda mozgáskörlete 200-2000 hektáros. A kanok csak búgás idején csatlakoznak a kondához. A fiatal kanok kisebb csoportokban, az öregebb kanok pedig magányosan élnek.

A kondában szigorú rangsor van, ami már a szoptatás idején kialakul (ún. csecssorrend). A Hierarchia populáció-nagyságszabályozó tényező. Magas állománysűrűség esetén a domináns kocák agressziója nő, és emiatt a fiatalabb kocák szaporodási sikere csökken. Az elárvult malacokat a konda igyekszik felnevelni.

A vaddisznó napi testápolása a dagonyázás, és az azt követő vakarózás.

Lassú ügetéssel szaladnak, de ha menekülnek, akkor bukdácsolva galoppoznak. Remek úszók.

Szaporodás:

A fő szaporodási időszakuk (búgás) november végétől, január végéig tart. A magányos kanok ekkor csatlakoznak a kondához. A kanok megmérkőznek egymással, a szaporodás jogáért, és párok, háremek alakulnak ki.

Az emsesüldők akár 10-11 hónaposan is búghatnak, gyakorlatilag minden 40 kg-ot meghaladó nőstény vemhesül. A párzás előtt a kan és a koca szemben állnak egymással, a kan csattogtatja fogait. A kan ekkor erősen nyálzik, mivel a nyálában szex feromon van, ami gerjeszti a sikeres párzást.

A vemhesség 115-120 napig tart. A kocák ellés előtt zavartalan helyen fialó vackot hoznak létre, aminek környékét védelmezik. 3-6 malacot ellik. Az újszülött malac 0,7-1,2 kg-os, és csíkos. 4-6 napig tartózkodnak a vacokban, majd ezután a konda újraegyesül. A csecshűség 4 hetes kortól alakul ki, és 3 hónapos korukig szopnak. A malacok 20 hónaposan már ivarérettek.

Szerep az ökoszisztémában:

A vaddisznó a korhadt fáknál szívesen túr, elfogyasztja a pajorokat, amivel megakadályozza az áttelelt kártevők szaporodását. De a magok elfogyasztásával megakadályozzák az erdők felújítását. A facsemetéket is kitúrja. A földön fészkelő védett madarak tojásait is elfogyasztja.

Nem veszélyeztetett. A koca május 1. és január 31. között lőhető.

Hasznosíthatóság ember által:

A hazai vadgazdálkodási bevételek jelentős része a vaddisznóvadászatokból befolyt összeg.

Szerző által felhasznált források

http://mek.niif.hu/03400/03408/html/143.html

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Vaddiszn%C3%B3

 http://www.hunterarchery.extra.hu/dok/vaddiszno.pdf

 Magyarország emlőseinek atlasza- Bihari Zoltán –Kossuth Kiadó -2007, Budapest