Armadillidium vulgare (ászkarák)

Kép forrása
http://www.biolib.cz
Leírás szerzője
Pusztai Bianka

Rendszertani besorolás:

Királyság: állatok

Törzs: ízeltlábúak

Osztály: Crustacea

Rend: ászkarákok

Család: Armadillidiidae

Nemzetség: Armadillidium

Faj: A. vulgare

Élőhely:

Az A. vulgare Európa-szerte megtalálható, különösen a földközi-tengeri régióban. Az Egyesült Királyságban A. vulgare nagyon gyakori, leginkább  Dél- és Kelet-Anglia területén, de előfurdul az északi part menti területeken is. Hasonlóképpen Írországban. Észak-Amerikában, ahol populációsűrűsége 10 000 fő/ négyzetmétert is elérheti is jelen van. Most egyike a leggyakrabban  előfurduló gerinctelen állatoknak. Kisebb mértékben az egész világon előfordul.  Jellemző meszes talajokat kedveli, kivéve a part menti területeken, és képes ellenállnia  szárazabb körülményeknek is, a többi hasonló ászkarákkal szemben.

Azonosítás:

Elérheti a hossza 18 mm (0,71 in),és képes labda formába gördülni, amikor megzavarják. Ez a képessége, valamint az általános megjelenése, adja meg a nevét, pill-bug, és ezért szokták sokszor összetéveszteni a pill-millipedes-ekkel, mint például a  Glomeris marginata. Általában drapp-föld színűek. Pill- bugs Észak-Amerikában barnától szürkéig minden színben megtalálhatók.. Azonban Európában élőhelyük miatt, piros pontok díszítik, így nagyobb biztonságban van, mert hasonlít a fekete özvegyre. Öt hasi szegmense van. Az első antennák csökevényesek.

Táplálkozás:

A. vulgare, mint a legtöbb ászkarák, mindenevő. Gombákkal, élő vagy élettelen növényekkel és állatokkal táplálkozik. Ínyencségnek számítanak számára az egyszikű levelek.

Szaporodás:

A. vulgare a szárazföldön szaporodik. A tojások a nőstény található „fészek zacskókban” vannak, míg az új egyedek teljesen ki nem fejlődnek, és utána elhagyják azt. Egy vagy két ivadékot „hoz világra”. Ez attól a nőstény méretétől és állapotától függ, amely nő a túlzott víz bevitel miatt, és ez viszont csökkenti egy második reprodukció esélyét. Ironikus, hogy ha az élelem ellátás csökken, akkor az utódok nagyobbra nőnek.

 Szerepe az ökoszisztéma:

Azon fajok közé tartoznak, melyek képesek lebontani a halott növényi és állati maradványokat. Pill bugs mozgatják, frissítik a talajt a kertekben, ahol élnek, habár kis mennyiségben az élő növényket is megeszik.

Érdekességek:

Arról híresek, hogy védelmi mechanizmusként összegömbölyödnek kis labdává. Néhányuk olyan anyagokat termel,  amelyek elriasztják a pókokat, de még ezek ellenére is a legfontosabb, legáltalánosabb védekezésük, hogy láthatatlanok maradnak. Élettartamuk legfeljebb öt év.  Képes szabályozni a hőmérsékletét a viselkedésével,olyan módón, hogy ha a hőmérséklet alacsony, akkor a napsütötte helyeket választja, ha a hőmérséklet magas, akkor az árnyékban marad. -1 °C alatt és 36°C fölött elpusztul. A. vulgare kevésbé hajlamos „megfázni” az éjszaka alatt, de télen, egy amolyan téli álmot, vegetációs állapotot vesz fel, hogy túlélje, ami során egyébként meghalna.