Coliformszám meghatározása és a fekális coliformok számának vizsgálata membránszűréses eljárással ivóvízből

Kép forrása
http://www.abwassermarkt.de/epages/ATS.sf/en_GB/?ViewObjectID=11273&ViewAction=ViewProductDetailImage http://www.millipore.com/catalogue/item/mha000p2e#
Leírás szerzője
Tolner Mária

 

A coliformszámot 100 cm3 vízmintából határozzuk meg membránfilteres eljárással.

A coliform baktériumok Gram negatív, spórátlan pálcák, melyek a laktóztartalmú tápoldatban aerob módon növekednek és 48 órán belül, 35+-0,5 oC-on vagy , 37+-0,5 oC-on savat és gázt termelnek.

Termotoleráns coliform baktériumok azon coliform baktériumok, melyeknek 24 órán belül 44+-0,25 oC-on vagy , 44,5+-0,25 oC-on ugyanolyan fermentatív tulajdonságaik vannak.

Membránfilteres eljárás:  A vízmintából a megfelelő mennyiséget  filteres membránszűrőn átszűrjük, a filtert a szűrőfelülettel felfelé megfelelő összetételű tápagarra helyezzük. Escherichia coli illetve coliformszám meghatározására Endo-agart használunk illetve más olyan differenciál tápagart, mely a növekedő baktériumok anyagcseretermékeivel szabad szemmel is látható reakciót adnak.

24-48 óra  inkubációt követően az Endo-agaron kinőtt típusos coliform telepeket megszámoljuk. A típusos telepek 24 óra elteltével sötétvörös színűek, felszínük fémes fényű. Az atipusos telepek színe rózsaszíntől a vörösig. Ezeket a telepeket is coliformgyanúsnak tekintjük, további 24 óra inkubálás után a gyanús telepeket újra megvizsgáljuk.

A coliformgyanús telepeket gázbetétcsöves laktózlevesekbe oltjuk és  37 és 44 OC-on 24 órán át termosztáljuk. Ha a kémcsőben 37oC-on savtermelést és gázképződést tapasztalunk, akkor a vizsgát baktérium coliform, ha 44oC-on tapasztalunk savtermelést és gázképződést, akkor termotoleráns coliform.

 Bakteriológiai határértékek                                                           megengedhető mennyiségek (db)
 coliformszám 100 ml-ben                                                                                            0
 telepszám 37oC-on 1 ml-ben                                                                                     20
 

telepszám 20oC-on 1 ml-ben                                                                                    100

 

Pseudomonas aeruginosa 100 ml-ben                                                                        0

fekális Streptococcus 100 ml-ben                                                                                0

E. coli vagy fekális coliform 100 ml-ben                                                                       0

Szulfidredukáló anaerob spórás baktérium (Clostridium) 50 ml-ben                           0

enterális vagy egyéb kórokozó mikroorganizmus 5000 ml-ben                                   0
Szerző által felhasznált források

MSZ 448-44:1990: Ivóvízvizsgálat. Bakteriológiai vizsgálat

MSZ 450-3:1990  Ivóvíz. Minősítés mikrobiológiai vizsgálat alapján

Tolner Mária: Higiénés talajbakteriológiai-, és talajmikrobiológiai vizsgálatok (BME ABÉT, tanszéki segédanyag) 2010.