Heterodera schachtii

Kép forrása
http://lime.fa.gau.hu/gallery/csalad4/K_p1_002
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Rendszerbe sorolása:

  • Törzs: Nematoda
  • Osztály: Secernentea
  • Rend: Tylenchida
  • Alrend: Hoplolaimina
  • Család: Heteroderidae
  • Nemzetség: Heterodera

A mezőgazdasági növények kártevői közt fontos szerepet játszik a Heterodera schachtii, amely egyéb növényeken kívül a cukorrépát is megtámadja. Ennek a fonálféregnek a nőstényei és hímei alakiag különböznek egymástól. A hímek orsóalakúak, karcsú testűek és mozgékonyak, a nőstények azonban mindkét csúcsán megnyúlt citromhoz hasonlítanak, hátfelületük pedig domborúbb, mint a hasi felületük.

Jól fejlett izomzatuk ellenére mozgásuk lassú és mozgási képességük a peték és a magzatok fejlődésének előrehaladtával arányosan csökken. Az izomzat és az emésztőcsatorna is fokozatosan elsorvadnak, hogy a táguló méhnek helyet adjanak. Végül az egész féreg nem egyéb, mint egy vékonyfalú üreg, mely petékkel van kitöltve. A petékből a magzat még az anya testében bújik ki, majd végül megrepesztik azt és a talajba kirajzanak. 

A talajban az útjukba eső gyökerekbe, előszeretettel a cukorrépa és a burgonya gyökereibe behatolnak. Behatolásukat nagymértékben elősegíti a szájnyílásukból kiölthető, tőrszerű képlet, mellyel a finom gyökerek külső kérgét átfúrják. A gyökerek szöveteiben egy ideig vándorolva, végül közvetlenül a felhám alatt megállnak és gyorsan továbbfejlődnek. Testük megduzzad, ezért a gyökér felhámja is kidomborodik s a féreg mintegy apró üregben foglal helyet. Ebben a helyzetben a férgek ivarilag is megkülönböztethetőkké válnak. A fiatal férgek egyik része tovább duzzad, míg a másik részüknél a táplálkozás és növekedés bizonyos időponttól kezdve szünetel. Az előbbiekből a már említett citromalakú nőstények lesznek, melyek körül a tömlő megreped s a már sajátszerűen áttetszővé vált féregtest a talajba jut. Ezzel szemben az utóbbiak, a hímek egy vedlés után karcsú, ivarérett fonálférgekké alakulnak, átfúrják a gyökér felhámját s ugyancsak a talajba jutnak.

A képen látható:


A – pete, benne az embrionális fejlődésen átment első lárva; B - második lárva; C – nőstény harmadik és D – negyedik lárvája, E – fiatal nőstény; F – petékkel teli ciszta; G – hím harmadik és H – negyedik lárvája; I – fiatal hím, még a lárvabőr elhagyása előtt és J – hím a lárvabőr elhagyása után.
Szerző által felhasznált források

http://taxonomicon.taxonomy.nl/TaxonTree.aspx?id=14445&tree=0.1

Brehm: Az állatok világa