Gyilkos kóli: babcsíra a németországi járványt okozó baktérium forrása?

Szerző
Gruiz Katalin

Valóban a csíráztatott bab áll az E. coli járvány hátterében?

Az Escherichia coli, röviden E. coli által okozott járvány legvalószínűbb felelőse: Németországban csíráztatott bab. Ezt a hírt német hatóságok adták közre hétfőn, de kedden már részben meg is cáfolták.

Az egyre agresszívebb mikroorganizmusok megjelenéséről szóló sokkoló hírek mellet a jó hír, hogy Magyarországon  nyugodtan ehetünk uborkát!

A gyanu úgy terelődött a csíráztatott babra, hogy a megbetegedések németesen alapos kivizsgálása során ez volt a fertőzési esetek egyetlen közös vonása. Az első, valószínűsítási lépést követően pontosabb tesztekkel kell bizonyítani a gyilkos baktérium jelenlét a csíráztatott babban, ami június 8.-án még nem sikerült.

A tartományi miniszter azt tanácsolta a németeknek, hogy ne egyenek csíráztatott babot. Ez egész Európában jó tanácsként fogadható.

A Németországban dúló kólifertőzés körül egyre szorult a hurok, miután kiderült, hogy mégsem spanyol uborkától származik a fertőzés.  Felmérések alapján azonosították a legvalószínűbb forrást: egy német biofarmon csíráztatott babot. Magát a magot is Németországban termesztették.

A halálos E. coli  betegekből történt izolálását azonnal követte a baktérium alapos vizsgálata és genomjának feltérképezése. A Hamburgi Egyetemi Orvosi Centrum (University Medical Centre Hamburg-Eppendorf) és a kínai BGI-Shenzhen (korábban Beijingi Genetikai Intézet) együttes erővel 3 nap alatt szekvenálták meg a baktérium genomját, hogy kiderítsék mely gének felelősek az ismeretlen E. coli humánpatogén (emberre fertőző) viselkedéséért. (A kólibaktériumok a normál bélflóra tagjaiként alapvetően nem patogének, de rokonaik, pl. a Salmonellák, Shigellák és  és elfajzott törzseik igen)

A szekvencia adatok alapján az a szakértők véleménye az, hogy ez egy teljesen új  E. coli törzs, egy szuper-toxikus és fertőzőképes rekombináns, mely valószínűleg horizontális géntranszfer útján jött létre. Ez azt jelenti, hogy egy korábban ártalmatlan  E. coli idegen géneket vett át más baktériumoktól, pl. humán-patogén rokonaitól. (A horizontális kifejezés arra utal, hogy nem ivaros szaporodás során jutott − például a szüleitől − új génekhez, hanem a vele egy közösségben élő vagy éppen elpusztult baktériumból származó gént vett fel.)

A genom mérete: 5,2 Mb (5,2 millió bázispár). A génjei között azonosították a  Shiga-toxin génjét, emiatt ez egy STEC (Shiga-Toxin termelő E. coli), szerotípusa O 104. Ez egy új szerotípus, ami azt jelenti, hogy az emberi immunrendszernek teljesen újfajta antitesteket kell termelnie a baktérium legyőzéséhez.

A korábban azonosított és szekvenált baktériumok közül a legjobban, 93%-ban, az EAEC 55989 E. colihoz hasonlít, egy szintén veszélyes patogén, amelyet néhány évvel ezelőtt a Középafrikai Köztársaságban izoláltak.

A középafrikaihoz képest ez az új STEC  az egészségre veszélyes géneken kívül szép számban tartalmaz antibiotikum-rezisztencia géneket is, ami nehezíti a gyógyszeres kezelést. Rezisztens az amino glikozidázokra, a makrolid antibiotikumokra és a a béta-laktám (penicillin-származékok) típusúakra is.

Legveszélyesebb génje az embernél, főként a gyerekeknél végzetes HUS-betegségért felelős. A HUS: hemolytic-uremic syndrome, azaz hemolitikus-urémiás szidróma, a vörösvértestek szétesését, véres székletet és vizelet eredményező betegség. A HUS-t ebben az eseteben (HUS mástól is lehet) egy verotoxin típusú toxikus fehérje (a Shiga-toxin) okozza, mely a vörösvértestek és a vese károsodásával járó súlyos rendellenesség. A baktérium közvetlen hatása tulajdonképpen az erek epitélium-sejtjeinek tönkretételét jelenti, a többi tünet az epitélium-sejtek funkciójának kieséséből következik.

Az új E. coli törzs szekvencia-adatait már feltették az NCBI adatbázisba (SRA No: SRA037315.1) mely letölthető az alábbi weboldalról:  ftp://ftp.gnomics.org.cn/pub/Ecoli_TY-2482

Más enterobaktériumok által okozott betegségekről olvashat a KÖRINFO-ban, ha ide kattint!

A káros baktériumokat ebben a képtárban mutatjuk be!

Források: http://thewatchers.adorraeli.com/tag/stec/
http://www.bgisequence.com/eu/index.php?cID=194
http://www.biofortified.org/2011/06/german-ehec-strain-is-a-chimera/
Kép forrása: http://thewatchers.adorraeli.com/2011/06/02/bgi-sequences-genome-of-the-...