Pattanóbogarak lárvái

Kép forrása
http://www.nhmus.hu/ColeoColl/kepek/TRIPREPORTS/Reports/2011.IV.tatarszentgyorgy.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A pattanóbogarak, másnéven Elateridae család rendszertani besorolása:

  • Törzs: Arthropoda
  • Osztály: Insecta
  • Rend: Coleoptera
  • Alrend: Polyphaga
  • Család: Elateridae

A pattanóbogarak bárhol megtalálható, fajokban gazdag bogárcsalád. Testük karcsú, fejük mélyen a torba süllyesztett, lefelé hajló. A 11 vagy 12 ízes csápok a szemük előtt helyezkednek el. Az elülső és középső lábpár csípői nyitottak, a hátulsókat azonban lemezszerű combfedők takarják. A lábaik olyan rövidek, hogy a bogár velük, ha véletlenül a hátára esik, nem, vagy alig éri a földet, a lábával feltápászkodni nem tud. Ekkor hirtelen lökéssel a magasba veti magát, megperdül és ívben talpára esik vissza. Testük a pattanáshoz alkalmazkodott. Párnaszerűen domborodó előtorral és benne hatalmas izomzattal rendelkeznek. Hogy magát felvethesse, torát és testvégét erősen az aljzathoz feszítve, hátát felemeli, a melltő tüskéjét erővel a mellközép gödröcskéje tövéhez nyomja, majd hirtelen abba becsúsztatja. Eközben szárnyfedőinek tövével erősen odaütődik az aljzathoz, az ellenlökés pedig a magasba veti.

A pattanóbogarak lárváit népiesen drótféregnek nevezik. Testük hosszúra nyúlt, hengeres vagy enyhén laposak, melyek kemény sárgás vagy barnás testén hat rövid láb van. A nőstények a petéket a levelek fonákjára rakják le, vagy a növény tövének a közelében, a talajban. A  lisztbogár lárvájához nagyon hasonló, a kettőt egymás mellé téve fejük állása és alakja alapján különböztethetőek meg. A lisztbogár lárvájának a feje domború és felsőajakkal is bír, alsó állkapcsa pedig csak egy karéjból áll; ezzel szemben a drótféreg feje lapított, a fejtetőn többnyire homorú és elülső széle fogacskázott; felső ajka nincsen, alsó állkapcsának külső karéja kétízes, a belső pedig egyszerű. Az utolsó potrohgyűrű vagy hegyesedő, vagy két tüskével végződik. Ez alapján különböztethetőek meg az egyes fajok lárvái.

A drótféreg mindenevő, termőföldben vagy fahordalékban él és a legkülönbözőbb elhalt vagy élő növényi részekbe befurakodva, azokból táplálkozik. Kalapos gombákat, kerti növények húsos gyökerét vagy gumóját, fák és bokrok gyökérrügyét és gyökerét egyaránt megrágják. Lárvaállapotuk elég hosszú ideig tart, némely fajnál több évig is, élénk bábja azonban csak rövid ideig pihen.

A pattanóbogarak lárvái világszerte elterjedt, polifág fajok, amelyek különböző fűféléket és dísznövényeket, termesztett és gyomnövényeket támadnak meg. Az imágók virágokat támadják meg, a lárvák főleg a gyökerekkel táplálkoznak, sokszor vízigényüket is onnan fedezik. Kártételül a leggyakoribb, a növény gyökerén lyukakat fúrnak. A kártétel a fiatal növényeken súlyosabb, mivel a lárvák a növény nyakrészébe is befúrhatják magukat, aminek következtében a növény eltörik, és elpusztul.

A talajlakó kártevő ellen általában inszekticidekkel védekeznek, amely tovább károsíthatja a talajt. Egyes keresztesvirágú zöldtrágyanövények (mustár, olajretek) alkalmazása előveteméynként radikálisan csökkenti a talajlakó kártevők számát. Továbbá hatásos lehet még, ha a gyomokkal benőtt szegélyeket eltávolítják, mert ez a pattanóbogár imágók kedvenc táplálkozási helye.

Szerző által felhasznált források

Brehm: Az állatok világa

http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/paprika/wireworms_pap.htm

http://taxonomicon.taxonomy.nl/TaxonTree.aspx?id=25514&tree=0.1