A lószúnyog lárvái

Kép forrása
http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/barley/cranefly_bar.htm
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A közönséges lószúnyog (Tipula oleracea) rendszertani besorolása:

  • Törzs: Arthropoda
  • Osztály: Insecta
  • Rend: Diptera
  • Alrend: Nematocera
  • Család: Tipulidae
  • Nemzetség: Tipula

A lószúnyogok teste karcsú; a nőstény hossza maximum 26 mm, a hímé 16 mm. Fejük többé-kevésbé ormány alakúan előre nyúlik. Fonalas csápjuk többnyire 14–16 ízből áll, négyízű tapogatójuk végíze gyakran ostor alakúan megnyúlt. Mellékszemeik többnyire nincsenek. Szájszervük szívó. Két pár szárnya van. Az első szárnyak érrajza igen fejlett, ágazatos.

A lószúnyogoknak évente két nemzedéke van. Az első tavasszal, a második késő nyáron van. A peték száma minden nősténynél akár 1300 is lehet. Röviddel a párzás után a hímek elpusztulnak. A kifejlődés a nyári nemzedéknél néhány hetet tart, míg a téli nemzedéknél akár 7 hónapot is tarthat. A lárva egyaránt megél vízben vagy nedves földben. Hátsó részén légzőnyílások és nyúlványok találhatók.A lárvák lábatlanok, kártételüket garathorgukkal okozzák, ellenálló, gumiszerű kültakarójuk van, 3-4 mm hosszúak.

A kifejlett egyedek szeptemberben jelennek meg. A lárvák elsősorban a füvek gyökereit támadják, de más növényt is károsíthat, komoly károkat okozva. Tápnövények: árpa, fűfélék, gyepek, tarlórépa, zöldséges kertek, borsó, burgonya. A Tipula paludosa okoz leggyakrabban kárt a tavaszi árpában. A tavaszi gabonaféléket általában március és április tájékán támadják a lárvák, mivel ilyenkor a legaktívabbak, de az őszi gabonákat is támadják, ha novemberben és utána viszonylag enyhe az időjárás.

A fiatal növényeket a föld felszíne alatt vagy felett támadják. A kártétel jellemzően a merev vagy szabálytalan levélzet, illetve a szár tövénél sárgulás és a növény pusztulása. Már az 1-2 cm magas gabonaféléket is megtámadják. Az őszi vetésű gabonák decembertől kezdődően pusztulhatnak ki, mivel a szár talaj alatti részeit elvágják, így a növények megsárgulnak, majd elpusztulnak. A csírázó tavaszi gabonaféléket januártól kezdődően támadhatják, de csak tavasszal lesznek súlyosabb károk.

Ahol a csíranövények károsultak, ott a hengeres talajtömörítés egy időre csökkentheti a lárvák mozgását és táplálkozását. Bármi, ami ösztönzi a növény növekedését pl. trágyázás, segítheti a növény újbóli felépülését. Rovarölő szerre van szükség, ha nagy a kártevő egyedszáma.

Szerző által felhasznált források

http://taxonomicon.taxonomy.nl/TaxonTree.aspx?id=28462&tree=0.1

http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/barley/cranefly_bar.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%B3sz%C3%BAnyogok