Selyemhernyó tenyészet

Kép forrása
http://sdt.sulinet.hu/Player/Default.aspx?g=e46d1a39-99c7-42e1-b5c2-a6e80488232c&cid=720a631b-10c2-4a0f-b061-a0954ae60c6d
Leírás szerzője
GK

A hernyó két fonómirigyből váladékot bocsát ki, amely a levegőn megszilárdul. Ebből a kettős szálból készíti a hernyó a gubót.

A selyemhernyó fejlődése 4 szakaszból áll:
   - pete
   - hernyó (lárva)
   - báb
   - lepke.

A petéket a lepkék rakják az előző évben. Megfelelő kezelés és tárolás után, tavasszal kell elővenni a szükséges mennyiséget, miután az eperfák hajtásain legalább 5−6 levél van. 1 gramm petéből 1300−1600 darab selyemhernyó kel ki, de 10−12% veszteséggel kell számolni a betegségek miatt.

Egy évben akár 2−3 tenyészetet is lehet nevelni egymás után, feltéve, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű eperlevél rendelkezésre áll.

A keltetéshez megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú környezet szükséges, különben a kelési arány kicsi lesz, elhúzódhat vagy sikertelen lehet. A hőmérsékletet és a páratartalmat fokozatosan, napról-napra kell emelni egészen 22°C-ig és 80%-ig. A kelési időszak kb. 3 napig tart, ebből a 2. nap a legintenzívebb. A hernyók reggel kelnek, hosszuk 2−3 mm, tömegük 4−5 mg, szinük sötétszürke, testük szőrös, fejük fekete és fényes. Az egy nap kelt hernyókat célszerű külön nevelni, mert egyenletes tenyészet csak egykorú egyedekkel érhető el.

Az aznap kikelt selyemhernyókra az eperfa vékony csíkokra vágott, fiatal leveleit szórva azok rámásznak és enni kezdenek. A levélcsíkok segítségével a hernyókat átrakjuk egy másik dobozba, ahol az etetésük elkezdődik.

A selyemhernyó az eperfa levelével táplálkozik. Nálunk kb. 80 fából álló "ültetvény" biztosítja az elegendő levelet. A hernyók fejlődésük során egyre nagyobb étvágyúak lesznek, az utolsó két életkorban fogyasztják el a táplálékuk 80−85%-át.

1 gramm petéből kikelő hernyók életük során 35−40 kg levelet fogyasztanak el. Poros, szennyezett vagy esőtől nedves levelek nem alkalmasak takarmányozásra, tisztításuk, leszárításuk szükséges.

Kezdetben az egészen friss levelekkel kell etetni, azt is fel kell vágni keskeny csíkokra. Később, ahogy a hernyók fejlődnek, egyre idősebb leveleket kapnak egyre szélesebb csíkokra vágva. A 3. életkortól egészben, a 4. életkortól pedig már ágastól kapják a leveleket.

A vedlést követően 2−3 óra múlva kezdenek ismét enni. Ha már eleget ettek, mozdulatlanok maradnak, amíg meg nem emésztették a táplálékot.

A levélmaradványok és az ürülék miatt 3−5 naponta alomcserét kell végezni, az állományt át kell helyezni. Ahogy a hernyók fejlődnek, egyre nagyobb alapterületű papírdobozba, végül kiterített papírra kerülnek. 1 gramm petéből kikelt hernyók tenyészterülete a végső stádiumban 3,5−4 m².

A tenyésztés fából készült, 3 szintű állványon elhelyezett tálcákon folyik. A tálca fa keretre kifeszített műanyag hálóból áll, erre papírt terítünk.

A hernyó 32 nap alatt térfogatát 3000-szeresére, hosszát 30-szorosára, tömegét 1000 szeresére növeli, ezért nagyon fontos a helyes etetés.

A 32. napon a hernyók nem esznek tovább, hanem elkezdik keresni a helyet, ahol selyemgubót készíthetnek maguk köré és bebábozódhatnak.

A gubózáshoz űgynevezett "gubózórácsokat" használunk, melyek fából készült, kerítésszerű szerkezetek. Ezekkel körbekerítve és parcellákra osztva a tenyészetet a hernyók felmásznak a rácsokra és megkezdik a gubók szövését.

A hernyó a fejét 8-as alakban mozgatva a szövőszemölcsén át kibocsátott selyemszálból 2-3 nap alatt gubót sző maga körül, hogy védje magát a külső hatásoktól. 1 gubó kb. 1200−1400 méter selyemszálból áll.

A 38. napon a hernyó a gubóban bábbá alakul, hogy átváltozhasson lepkévé.

A lepke sárgásfehér színű, nagy potroha miatt repülni nem tud, 2−3 órával a kikelés után párosodik.
A következő napon a nőivarú lepkék 400−600 petét raknak.

Szerző által felhasznált források

http://selyemhernyo.palocztech.hu/