Klebsiella Oxa-48 járvány egy holland kórházban

Kép forrása
http://www.flickr.com/photos/ajc1/3787968951/
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

80-nál több pácienst fertőzött már meg az a kórházi Klebsiella törzs, mely feltehetőleg a kórházban vált rezisztenssé az antibiotikumok sokaságára, veszélyeztetve ezzel a kórházban fekvő betegeket.

A Maasstad nevű kórházban, Rotterdamban (Hollandia) Klebsiella pneumoniae Oxa-48 néven azonosították a bűnös mikroorganizmust.

Az epidemiológiai vizsgálatok és becslések alapján 2000-re teszik a veszélyeztetett betegek számát. Ez olyan nagy szám, mely komoly megelőzési intézkedéseket volt maga után. Létrehoztak egy nemzetközi csapatot, mely az ismeretlen enterobaktérium genomjának megszekvenálást követően kidolgozta a kimutatásra alkalmas molekuláris metodikát.

Az uborkának hitt babcsíra esetében is alkalmazott gyors szekvenáló berendezést alkalmazták itt is, hogy mielőbb megtalálják a járványt okozó Klebsiella törzs genomjában azokat  a speciális szekvenciákat, melyek alapján megkülönböztethető ez a veszélyes baktérium a többi Klebsiellától, illetve hasonló Enterobaktériumtól.

A járványt okozó baktérium teljes genomjának szekvenálását követően, mintegy 200 ismert Klebsiellát is megszekvenáltak, hogy azonosíthassák az eltéréseket.

Első körben 36 olyan gént találtak, mely jelöltként szerepelt a specifikus DNS-részletre alapuló (polimeráz láncreakcióban használható prímer) kimutatási módszerhez.

Végül két olyan jellemző gén maradt fenn a szűrőn, mely a törzs antibiotikum-rezisztenciájával együtt kétséget kizáró azonosításra szolgálhat.

A gének és az antibiotikum-rezisztenciák alapján elkészült a kimutatására alkalmas módszer protokollja és a kimutatásához szükséges teszt-kit, melyet már el is juttattak a holland kórházakba.

Az eset kapcsán kialakult nemzetközi együttműködés jó példa arra, hogy a modern géntechnikák segítségével hogyan lehet megállítani a  járványokat,  megelőzni a további megbetegedéseket.

Szerző által felhasznált források

http://www.rivm.nl/en/persberichten/klebsiellatest.jsp