EIONET - Nemzeti hulladék adatbázisok

Kép forrása
EIONET - European Topic Centre on Sustainable Consumption and Production
Leírás szerzője
Baranyai László

Az EIONET honlapjáról európai országok nemzeti hulladék adatbázisait érhetjük el. (http://scp.eionet.europa.eu/facts/national_databases)

 

Ausztria – Hulladékadatbázis (Abfallstoffdaten)

Az adatbázis a hulladékok típusáról, veszélyességéről, mennyiségéről tartalmaz adatokat, valamint további információkkal szolgál a veszélyes anyagok jellegzetességeiről és kezelési módjaikról. (http://www.umweltbundesamt.at/umwelt/abfall/datenbanken/)

Dánia -  Információs rendszer hulladékokhoz és újrahasznosításukhoz (Informationssystem for Affald og Genanvendelse - ISAG)

Az ISAG információt nyújt Dánia 1994 óta bekövetkezett teljes hulladéktermeléséről. Ezen belül különböző szempontok szerint vizsgálja a hulladékok mennyiségét, frakciók (a hulladék alkalmas-e égetésre, vas és egyéb fémek stb.), forrás (háztartások, ipar), hulladéktípusok (hétköznapi szemét, veszélyes hulladék), kezelési forma (újrahasznosítás, égetés) valamint évek (1994-2004) szerint. (http://www.cri.dk/wastedataguideline/05_005.htm)

Észtország – Környezetvédelmi engedélyek információs rendszere (Keskkonnalubade Infosüsteem – KLIS)

A KLIS hulladék- és veszélyes hulladék kezelési engedélyekről, PCB (poliklórozott bifenilek) - leltárak listáiról és veszélyes hulladékot tartalmazó szállítmányok jegyzékeiről tartalmaz információkat. (Észt nyelven. http://klis.envir.ee/klis)

Németország – Német Statisztikai Hivatal (Statistisches Bundesamt Deutschland – DESTATIS)

A DESTATIS a következő hulladékokkal kapcsolatos áttekintő táblázatokat tartalmazza: a keletkező hulladék mennyisége, egy lakosra eső hazai hulladékmennyiség, a városi hulladék kezelése és eltávolítása. (Német nyelven. http://www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/)

Magyarország – Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer (HIR)

A HIR a hulladék termeléséről, eltávolításáról és égetéséről, a 30 legnagyobb hulladéktermelőről, valamint regionális és ágazati adatokról nyújt információt. (http://geo.kvvm.hu/hir/)

Írország – Időszakos Nemzeti Hulladék Adatbázis Jelentések (Environmental Protection Agency – EPA)

Az oldal tartalmazza a legfontosabb adatbázisokat a hulladékok termeléséről, elhelyezéséről és kezeléséről, külön vizsgálva a különböző területeket: városi, ipari, mezőgazdasági és veszélyes hulladékok, csomagolóanyagok.  Az oldalon található egyéb előállítással és lebontással foglalkozó adatbázisok: BMW (legfontosabb biodegradálható hulladékok), WEEE (elektromos és elektronikai hulladékok),  ELV (jármű roncsok), hulladékfémek, PCB-k, egészségre ártalmas hulladékok, olajok és iszapok. (http://www.epa.ie/)

Szlovákia – Regionális Hulladék-információs Rendszer (RISOnet)

Az adatbázis Szlovákia 1996 óta bekövetkezett teljes hulladéktermeléséről nyújt információt. Az adatbázis olyan hivatalos személyektől gyűjtött információkat tartalmaz, akik a hulladék keletkezésével, szállításával, kezelésével és megsemmisítésével foglalkoznak. (http://www.iszp.sk/)

Szerző által felhasznált források

http://scp.eionet.europa.eu/facts/national_databases