ComBase - combined database for predicitve microbiology

Kép forrása
http://www.combase.cc/index.php/en/about-combase
Leírás szerzője
Varga Bálint

A COMBASE adatbázisban elsősorban az élelmiszerekkel kapcsolatos mikrobiológiai folyamatokról, modellekről és organizmusokról nyerhetünk információkat.  Másodsorban néhány frissebb cikket, tanulmányt érhetünk el az élelmiszerbiztonságról.

A COMBASE adatbázist három szervezet menedzseli. Ezen szervezeteknek köszönhetően, regisztráció mellett, ingyenesen hozzáférhetünk az adatokhoz. Ezek az intézmények a következők:

-          - Az Egyesült Királyságban található Institute of Food Research

-          - Az amerikai székhelyű US Department of Agriculture, Agricultural Research Service

-          - Végül egy ausztráliai egyetem: University of Tasmania Food Safety Centre

E három rangos szervezet biztosítja a hiteles, megbízható és minőségi adatokat.

Az adatbázis létrehozóinak céljai közt szerepel, hogy elektronikus úton adatokat szolgáltasson minden érdeklődő számára az élelmiszer mikrobiológiai megfigyelésekről, kísérletekről és olyan modelleket is készíthetünk, amik megjósolják az organizmusok jövőbeni változását a megfelelően bevitt adatokból számolva.

A mikroorganizmusokat tartalmazó adatbázis lekérdezéséhez létrehoztak egy COMBASE BÖNGÉSZŐT, ahol rákereshetünk magára az organizmusra, ha tudjuk a nevét. Illetve a felhasználó olyan ismertetőjegyeket határozhat meg, amik jellemzőek az adott organizmusra és így találhat rá a keresett mikroorganizmusra. Ilyen tulajdonságok lehetnek: a pH, hő optimum és a víz aktivitás illetve, hogy milyen élelmiszerben fordul elő. Közel 50.000 mikroorganizmus van az adatbázisban.

A modellek létrehozásához a PREDICTIVE MODELS menübe kell belépnünk, ami regisztráció köteles, de ingyenes. Itt az organizmusnak a szaporodását lehet végigkövetni különböző feltételek mellett, amiket a használó adhat meg. Így láthatjuk, hogy adott körülmények között, az idő függvényében, hogy milyen az élelmiszerben található mikroorganizmus koncentrációja, túlélési és növekedési profilja.

Ezen adatbázis adatait, összegyűjtött cikkeit, tanulmányait és kutatásait többek közt nemzeti akadémiák, egyetemek és kutatóközpontok is használják mind oktatáshoz, mind további kutatásokhoz.

Szerző által felhasznált források

http://www.combase.cc/index.php/en/