PAN Pesticide Database - Pesticide Action Network bemutatása

Kép forrása
http://www.pesticideinfo.org/
Leírás szerzője
Marosi Lilla

 Az adatbázis a peszticidekkel foglalkozik, ami az alábbi oldalon érhető el: http://www.pesticideinfo.org/. Tájékoztatást nyújt a peszticidek toxicitásáról és a rájuk vonatkozó szabályozásokról, lehetőséget adva arra, hogy többlet információhoz jussunk az inszekticidekről, herbicidekről és más egyéb peszticidekről is.


A honlapot üzemeltető szervezet küldetésének tartja, hogy a veszélyes peszticideket környezetbarát és társadalmilag elfogadott alternatívákkal helyettesítse, így védve az egészséghez és a környezetminőséghez való alapvető emberi jogokat. Ehhez a világ 5 pontján elhelyezett regionális központokban tevékenyen igyekeznek hozzájárulni.


Az adatbázis nemzetközi, melyet a Pesticide Action Network North America (PANNA) tart naprakészen. Fenntartásában számos szponzor vesz részt; többek közt a San Francisco Foundation, Bauman Foundation, California Environmental Health Tracking Program.


A honlapon egyesítik a különböző forrásokból származó peszticidekkel kapcsolatos információkat, beleértve a humán toxikológiai, ökotoxikológiai és szabályozási információkat körülbelül 6400 peszticidről.


Az adatbázisban több lehetőségünk is van az adott anyag megtalálására. A vegyi anyagot név szerint vagy CAS szám szerint kereshetjük. A terméket a kereskedelmi név szerint vagy az USA EPA termék száma alapján. Ezeken kívül lehetőségünk van a regisztrált hatóanyagok országonkénti keresésére. Az adatbázist fenntartó szervezet igyekszik segíteni az orvosok munkáját azzal, hogy egy esetleges mérgezés esetén, minél gyorsabban azonosíthassák a peszticidet vagy legalábbis a peszticid csoportot, ami kiválthatta a tüneteket, és a páciens a megfelelő ellátásban részesülhessen. Az adatbázis továbbá összegzi a vízi ökotoxikológiai tanulmányokat az organizmusok csoportja, típusa, vegyi anyaga vagy hatása szerint.


A honlapon találhatunk a fentebb felsoroltakon kívül információkat Kalifornia államban található peszticidekről.


Az adatbázis könnyen kezelhető, jól átlátható már első használat esetén is, a használat közben folyamatos a tájékoztatás például, hogy melyik kereső opcióval, mire érdemes rákeresnünk.