EUGRIS - Az európai szennyezett talajok és felszín alatti vizek menedzsmentjének információs rendszere

Kép forrása
www.eugris.info
Leírás szerzője
Ihász Márton

Az Eugris egy tematikus gyűjtőoldal, mely információkat tartalmaz az európai talaj- és vízgazdálkodásról és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokról.  Létrejöttének célja az Európai Unión belüli kárelhárítási és kármentesítési programok szakmai támogatása. Kiemelten foglalkozik a fenntartható vízgazdálkodással és vízminőség megőrzéssel, a szennyezéseknek a víztestbe való bejutásának megakadályozásával hulladéklerakókból és szennyezett talajokból.  Az adatok mind magánszemélyek, mind gazdálkodó szervezetek számára hozzáférhetőek.  Bárki találhat információt talajtani és vízgazdálkodási témakörökből vagy hasznos tudást oszthat meg másokkal. Az oldal betekintést nyújt az éppen aktuális talaj és vízgazdálkodási programokba. Fő célja a gyors, mindenki számára érthető és elérhető információ nyújtása környezetvédelmi témakörökben.  

Az eredeti Eugris az Európai Unió 5. keretprogramján belül, az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. Ma a keretprogram befejeztével a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal koordinációja mellett számos ország (Dánia, Magyarország, Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország) részvételével működik. Az oldal ingyenesen, regisztrációt követően igénybe vehető bárki számára. A regisztrált felhasználók  új információt oszthatnak meg, böngészhetik a feltöltött információt vagy feliratkozhatnak az Eugris hírfolyamra. A hírfolyam által az újonnan feltöltött adatok gyorsan, naprakészen érik el a felhasználókat.  

Az adatbázis keresőmotorja lehetővé teszi az egyszerű kulcsszavas vagy az összetettebb kereséseket is, a kapott listát leválogathatjuk témakörök és országok szerint is.  Az Eugris könyvtár könnyen átlátható és kezelhető az átlag felhasználó számára is. Hasznos szolgáltatás a kifejezéstár, azonban fontos, hogy az egyes definíciók országok és szabványok szerint is eltérhetnek. Az oldal Internet Explorer böngészőre van optimalizálva.

 Az adatbázis jelenleg 59 finanszírozási programot, 348 éppen futó projektet, 506 szószedetet, 428 aktuális hírt, 16 eseményt (konferencia, továbbképzés stb.) tartalmaz vízgazdálkodási és talajtani témakörökben, 3993 forrásból. Az adatbázishoz csatlakozott 3734 magánszemély és 401 gazdálkodó vagy közhasznú szervezetek. 

Szerző által felhasznált források

http://www.eugris.info/