GEODATA UNEP Environmental Data Explorer

Kép forrása
saját készítésű kép (Farkas Orsolya) a http://geodata.grid.unep.ch/ honlap alapján
Leírás szerzője
Farkas Orsolya

Adatbázis témája

Az online adatbázisban több mint 500 különböző változó található meg. Témái közé tartozik többek között az édesvíz, erdőállomány, klíma, kibocsátások, katasztrófák, népesség, egészségügy, gazdaság.

Az adatbázis célja

A környezet állapotának figyelése és a róla szóló adatok beszerzése és terjesztése. Az adatok táblázatos, grafikonos, térképes, metaadatos formában találhatók meg és tölthetők le.

Ingyenesen hozzáférhető nemzetközi adatbázis

Adatbázis készítője, fenntartója

UNEP/DEWA/GRID-Europe;Geneva

UNEP: United Nations Environment Programme

DEWA: Division of Early Warning and Assessment

GRID: Global Resource Information Database

Milyen adatok találhatóak az adatbázisban? 

Az adatok lekérdezése többféle csoportosítás szerint történhet.

Az adatok típusa alapján választhatók nemzeti, regionális, szubregionális, globális statisztikák, térinformatikai adatok vagy dokumentumok.

UNEP által kiemelt, elsődleges területeknek megfelelően lehet keresni a klímaváltozással, a katasztrófákkal és konfliktusokkal, az ökoszisztéma menedzsmenttel, a környezetvédelmi vezetés/irányítással, a káros anyagokkal és veszélyes hulladékokkal vagy az erőforrás hatékonysággal kapcsolatos adatokat.

GEO témák szerint megkülönböztetik a légkör, biodiverzitás, kémiai anyagok és hulladékok, (száraz)föld, víz és egyéb témaköröket.

Környezetvédelmi adatbázisban területi régiók szerint is kilistázhatóak az adatok, Afrika, Ázsia és Csendes-óceáni övezet, Európa, Latin-Amerika és Karibi térség, Észak-Amerika és Nyugat-Ázsia régiókra.

Mindezek mellett pedig lehet közvetlenül környezeti kategóriáknak megfelelően is választani, úgy mint mezőgazdasági termelés, határok, klíma, gazdaság, oktatás, emelkedés, lejtés, kibocsátások: üvegház hatású gázok, hulladék, fémek, energiafelhasználás és termelés, környezetvédelmi kockázat, műtrágya-, peszticid fogyasztás és termelés, élelmiszerellátás és kalóriabevitel, egészség, infrastruktúra, területfelhasználás, tengeri és tengerparti területek, népesség, lakossági fogyasztás, védett területek és környezetvédelem, technológiai veszélyek, összes faj és a veszélyeztetett fajok, turizmus, kereskedelmi mérleg, közlekedés, urbanizáció, növényzet és felszínborítás, valamint vízfogyasztás és erőforrások.

Szerző által felhasznált források

http://geodata.grid.unep.ch/