ISB - Biotechnológiai Információs Rendszerek

Kép forrása
http://www.isb.vt.edu
Leírás szerzője
Kovács Lilla

 

Biotechnológiai Információs Rendszerek (ISB) oldala sokrétű információt szolgáltat, hogy elősegítse a mezőgazdasági biotechnológiai termékek környezetbarát alkalmazását. 

Az ISB célja, hogy a mezőgazdasági és környezetvédelmi biotechnológia közösség egészét szolgálja, beleértve a tudósokat, a szabályozó hatóságokat, a tanárokat, az adminisztrátorokat és az érdeklődő nyilvánosságot, és reális képet adjon e haladó technológia lehetséges előnyeiről és a vele kapcsolatos aggályokról (http://www.isb.vt.edu/).

Az oldalon genetikailag módosított (GE) növényekkel, állatokkal és mikroorganizmusokkal kapcsolatos - az Egyesült Államokon belüli és azon kívüli - fejlesztési, tesztelési és szabályozási dokumentumok és adatbázisok találhatóak.

A keresőprogramok egyaránt lehetővé teszik az USDA (U.S. Department of Agriculture) által kibocsátott közlemények és bejelentések adatainak (http://www.isb.vt.edu/search-release-data.aspx) és a deregulációs kérelmeknek (http://www.isb.vt.edu/search-petition-data.aspx) keresését. Az adatok kereshetők a szabályozott szervezet, gén, fenotípus, helyszín vagy akár ezek engedélyének száma szerint. 

Lehetőség nyílik az APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service: Állat és Növény Egészségfelügyeleti Ügynökség) genetikailag módosított szervezetek forgalomba hozására és bejelentésére vonatkozó adatainak megtekintésére összefoglaló táblázatok és diagramok formájában. (A diagramok 1987-től napjainkig tartalmaznak adatokat, és letölthetők JPG formátumban az oldalról.) (http://www.isb.vt.edu/charts.aspx)

Az oldalon ingyenesen feliratkozhatunk az ISB News Report nevű havi hírlevél szolgáltatásra, mely elérhető nyomtatott (csak az USA-ban) és elektronikus formában (ez utóbbi ajánlott) is. A hírlevél általában a témával foglalkozó legfrissebb kutatásokról, eredményekről, alkalmazásokról, érdekességekről szóló cikkeket tartalmaz.
(
http://www.isb.vt.edu/isb-news-report.aspx)

Az oldalon egy igénylő lap kitöltésével ingyenesen megrendelhető a Practical Guide to Containment (Gyakorlati útmutató az elszigeteléshez) című 2001-ben megjelent kiadvány, mely gyakorlati tanácsokat ad a génmanipulált növényekkel és mikrobákkal folytatott üvegház-kutatásokhoz. Az olvasó információkat nyerhet többek közt az üvegházak fenntartásáról, fizikai és biológiai stratégiákról, biológiai anyagok kezeléséről, és egzotikus (nem őshonos invazív fajok), patogének, rovarok, genetikailag módosított növények által előállított gyógyszerhatóanyagok kutatásának módszereiről, valamint útmutatást kaphat a létesítmények felépítéséről és felújításáról.
(
http://www.isb.vt.edu/Containment-guide.aspx)

Az ISB 2002. június 3-4 között, szervezett és szponzorált egy workshop-ot Washingtonban, Criteria for Field Testing of Plants with Engineered Regulatory, Metabolic and Signaling Pathways (A mérnöki módszerekkel módosított szabályozó-, anyagcsere-, és jelátviteli útvonalakkal bíró növények szabadföldi tesztelésének kritériumai) címmel.

A két napos műhelymunka során a döntéshozók, az ipar és a különböző tudományágak kutatói megvitatták és értékelték az átviteli faktorokként működő transzgének jelátvitelben jelentkező másodlagos hatásairól, és az anyagcsereutak módosításáról jelenleg meglévő tudást és kutatásokat. A találkozó célja volt az így feltárt információk alapján meghatározni azokat a területeket, ahol leginkább érdemes további kutatásokat folytatni.

Az esemény dokumentációja elérhető pdf formátumban, vagy megrendelhető a nyomtatott verzió (az USA területén).

http://www.isb.vt.edu/Proceedings-criteria.aspx

Szintén az ISB által szervezett műhelymunka az Ecological Effects of Pest Resistance Genes in Managed Ecosystems (A kártevők kivédésére kifejlesztett gének ökológiai hatásai tervezett ökoszisztémákban). Ez a multidiszciplináris workshop az eddig tudott és eddig nem tudott dolgok szintéziséhez vezethet a kártevőknek ellenálló gabonák környezeti hatásait illetően. Olyan növényeket vizsgáltak, melyeknek van gyomnövény megfelelője. A workshop célja elősegíteni a mezőgazdasági biotechnológiai termékek felelős felhasználását. Az előbb ismertetetthez hasonlóan, ennek az eseménynek a dokumentációja is megtalálható pdf formátumban az oldalon, vagy megrendelhető a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével. http://www.isb.vt.edu/Proceedings-eco.aspx

 

Szerző által felhasznált források

http://www.isb.vt.edu