US EPA Envirofacts

Kép forrása
http://www.epa.gov/enviro/
Leírás szerzője
Kalcsó Viktória

US EPA ENVIROFACTS

Adatbázis témája:

A US EPA Envirofacts az Egyesült Államok környezetvédelmi adatbázisa. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (US EPA) honlapjáról könnyedén megközelíthető, voltaképpen egy aloldala a hivatalos honlapnak (http://www.epa.gov/enviro/). Az Egyesül Államok környezeti állapotáról kaphatunk teljes felvilágosítást, valamint a különböző szennyezőanyagokról és hatásaikról. Például meg lehet találni a lakóhelyek levegőminőségi adatait, vagy akár a környező vizek állapotát, minőségét.

Adatbázis célja:

Sok adat nehezen hozzáférhető, ennek kiküszöbölésére az információk csoportosított formában találhatóak meg, amely könnyíti a szükséges tartalomhoz a hozzáférést. A multisystem keresési funkció lehetővé teszi a keresést több környezetvédelmi adatbázisban. Olyan témákban is kaphatunk felvilágosítást, mint például különböző veszélyes hulladékok kezelési eljárásai, esetleg a különböző létesítményekről és tevékenységükről. A hétköznapi emberek is megfelelő mennyiségű és minőségű információt kaphatnak a környezetükről, amellett, hogy részletes leírásokat és magyarázatokat is hozzáfűznek az egyes fogalmakhoz, adatokhoz.  

Adatbázis készítője, karbantartója:

Az adatbázissal kapcsolatos teendőkért felelős személy Lisa P. Jackson. Az adatbázis honlapján található linkeknek köszönhetően akár meg is tekinthetjük az adminisztrátor honlapját. Itt elolvashatjuk az életrajzot, a napi teendőit és az elhangzott nyilatkozatokat is vissza lehet keresni.

Adatok:

A főoldalon a Learn the Issues (Ismerje meg a problémákat) és a Science&Technology(Tudomány és technológia) fülek segítségével a különböző környezeti elem (levegő, víz, talaj, stb.) és a globális felmelegedéssel kapcsolatos adatokat. Például a levegő esetében (http://www.epa.gov/gateway/learn/airpollution.html) levegőminőségi előírásokat, különböző légszennyezők tulajdonságait, a beltéri levegő egészségügyi és biztonsági kérdéseiről, valamint a savas esőről tudhatunk meg többet.

Tudomány és Technika fül a környezeti tényezőkkel és jelenségeikkel kapcsolatos kutatásokat, méréseket (http://www.epa.gov/gateway/science/air.html) pl.: levegő-monitoring és fejlesztéseket mutatja be. Minden témakörnél találhatóak állandó linkek, mint a gyakran ismételt kérdések, emellett ajánlanak kapcsolódó témákat, valamint felsorolják a nemzetközi programokat és elérhetőségeiket. A különböző szennyezők esetében térkép segítségével szemléltetik az Egyesült Államok szennyezettségét színek segítségével. A színekre kattintva eljutunk egy aloldalra, ahol megtudhatjuk, melyik szín milyen szennyezettséget jelöl.

Laws&Regulation fül megmutatja a jogszabályokat és határozatokat, végül az EPA szervezetéről is olvashatunk. A főoldalon piktogramok jelölik azokat a témákat, melyekről az oldal segítségével felvilágosítást kaphatunk. A következő témakörökben tudunk kutatni: levegő, föld, víz, hulladék, toxikus anyagok, sugárzás, létesítmények, engedélyezés. Az összetett keresés mellett egy-egy témára is rákereshetünk, például föld esetén milyen barnamezős beruházások történtek, a veszélyes hulladéklerakók korszerűsítése hol és hogy történik. Mindemellett az EPA lehetőséget nyújt arra, hogy honlapokhoz és mobiltelefonokhoz hozzáférhetővé tesz alkalmazásokat.

Szerző által felhasznált források

http://www.epa.gov/enviro/