Beijerinck

Kép forrása
http://pl.wikipedia.org/wiki/Martinus_Beijerinck
Leírás szerzője
GK

Martinus Willem Beijerinck (1851. marcius 16. – 1931. január 1.) holland mikrobiológus és botanikus. Eredetileg vegyészmérnöknek készült a Delfti Műegyetemen. Tudományos fokozatait más neves egyetemeken szerezte, de visszatérvén Delftbe megalakította a Mikrobiológiai Iskolát.

A virológia megteremtőjeként tartja számon a tudomány. 1898-ban publikálta azokat a szűrési eredményeit, melyekkel bizonyította, hogy a dohány betegségét okozó ismeretlen parány (a dohánymozaikvírus) kisebb kell legyen, mint egy baktérium.

Mivel nem foglalkozott emberi betegségekkel, az érdeklődés munkássága iránt mérsékelt volt és bár tudományos eredményei igen értékesek, háttérbe szorult Robert Koch és Louis Pasteur mellett. Ugyanakkor Vinogradszkijjal együtt ő volt, aki megalpozta a környezeti mikrobiológiát a körnmyezetben élő, betegséget nem okozó, az ökológiai rendszerekben fontos szerepet játszó mikroorganizmusok vizsgálatával.

Neki köszönhető az a megállapítás, hogy vegyes mikroflórát tenyésztve és a tápközeg összetételét változtatva elérhetjük egyes mikrobacsoportok, vagy fajok feldúsulását, mások visszaszorulását.

Ilyen alapon kidolgozta a szelektív táptalajokat olyan mikroorganizmusok izolálására, melyek képesek bizonyos életfontosságú anyagok szintézisére (pl. nitrogénfixálók), emiatt az illető anyagot nem tartalmazó, un. hiánytápközegen is szaporíthatóak, míg más baktériumok nem.

Nevét viseli a Rhizobiales rend egyik családja, a Beijerinckiaceae, mely egy un. szabadon élő nitrogénkötő  (levegőből) baktériumcsalád (nem a gyökérgümőkben él, mint a szimbiotikus nitrogénkötők).

A Beijerinckia elhelyezkedése a baktériumok rendszerében:

  • Törzs: Proteobacteria
  • Osztály: Alphaproteobacteria
  • Rend: Rhizobiales
  • Család: Beijerinckiaceae
  • Nemzetség: Beijerinckia

Legismertebb fajai:

  • Beijerinckia derxii
  • Beijerinckia indica

 

Szerző által felhasznált források

http://www.microbiologytext.com/index.php?module=book&func=displayarticle&art_id=32