Tyndall

Kép forrása
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Tyndall
Leírás szerzője
Gruiz

John Tyndall  (1820. augusztus 2. – 1893. december 4.) a XIX. század vezető fizikusa. Fő kutatási területe a hő és a fény terjedése és hatásai.

Nevéhez kötődik a Tyndall-jelenség leírása, vagyis a kolloid részecskéket tartalmazó finom szuszpenziók által okozott fénytörés. A vízben szuszpendált lisztszemcsék kéknek látszanak, mert a lisztszemcsék erpsebben verik vissza a kék színt (ez eljut a szembe), mint  a pirosat.

A mikrobiológiához annyiban van köze, hogy a hő hatását vizsgálva a mikroorganizmusokra Tyndall kidolgozta a frakcionált sterilezés módszerét. Erre vonatkozó cikkét 1877-ben publikálta.

A fracionált sterilezés (tindallozás) lényege az, hogy az első sterilezés után megvárja, amíg kicsíráznak a spórák (pl. a tejben) és ekkor ismételten sterilez, hogy a hőtűrő spórákból kicsírázott vegetatív sejtek is elpusztuljanak, így csíramentes legyen a közeg.  A statisztikai valószínűség további növelése érdekében még egy harmadik sterilezés is ajánlott. Tyndall ezzel a kísérlettel és magyarázattal további bizonyítékot szolgáltatott  Pasteur és más mikrobiológusok tételéhez, hogy spontán mikróba keletkezés nincsen a környezetben.

 

Szerző által felhasznált források

Tyndall, J. (1887) On Heat as a Germicide when Discontinuously Applied," Proceedings of the Royal Society of London. 25:569