EarthTrends Environmental Information

Kép forrása
http://earthtrends.wri.org/
Leírás szerzője
Varga Tamás

Az EarthTrends egy széleskörű internetes (on-line) adatbázis, melyet a World Resources Institute (WRI, „Világ Erőforrásai Intézet”) tart fenn és a világunkat formáló környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, trendekre koncentrál. Célja, hogy széles körben elérhető, megbízható forrású, országos szintű kimutatásokat tegyen közzé a témában.

Az adatbázis nemzetközi (globális), nyelve angol.

A honlapon adatsorok, térképek, táblázatokkal és grafikonokkal illusztrált összefoglalók, cikk-gyűjtemények találhatóak az alábbi témakörökben:

  • Tengeri és tengerparti ökoszisztémák
  • Vízkészletek és édesvízi ökoszisztémák
  • Klíma- és levegővédelem
  • Népesség, egészség és emberi jólét
  • Gazdaság, üzlet és környezet
  • Energia és erőforrások
  • Biodiverzitás (biológiai sokféleség) és védett területek
  • Mezőgazdaság és élelmezés
  • Erdők, mezők, szárazföldek
  • Környezeti államigazgatás és intézmények
  • Szegénység
  • Vízgyűjtők

Az információk elérésre egy lekérdezéses rendszerben működik: Először a honlap bal oldalán lévő témakörökből kell kiválasztani egyet, melyen belül a lekérdezés formáját kell megadni (kereshető adatbázis (Searchable Database), térképek (Maps), országos profilok (Country Profiles), jellegzetességek (Features), statisztikák (Data Tables)). Ezek után az átfogó témakörön belüli kategóriát kell kiválasztani (pl. Tengeri és tengerparti ökoszisztémák témakörön belül lehet adatbázist találni különböző javak termelési volumenéről vagy a veszélyeztetett halfajok számosságáról). Miután kiválasztottuk, hogy milyen információt szeretnénk megkapni, ki kell választani, mely régióra vagy országra vonatkozóan és mikori adatokat kérünk le az adatbázisból. Ezek után egy külön ablakban jelennek meg a keresési paramétereknek megfelelő adatok, általában táblázatos formában. Ezt excel-fájlként el lehet menteni saját számítógépünkre. A többi fajta információ-lekérdezésnél apróbb eltérésekkel, de hasonlóan kell eljárni, hogy hozzájussunk a keresett információhoz.

A honlapba épített keresőmotor (jobb felső sarokban: „Seach”) segítségével kulcsszavakat megadva ki tudjuk listázni, hogy milyen formában találhatunk adatokat egy-egy téma vonatkozásában. Pl. ha a szegénységről akarunk információt gyűjteni, akkor beírjuk a mezőbe, hogy „poverty” és a kereső tizenhat különböző adathalmazt talál, melyben a témáról tájékozódhatunk: egy adattáblát, hat adatsort, nyolc statisztikai változót és egy térképet.

A fenntartó WRI egy 1982 óta fennálló, globális környezeti kutató-központ, mely nem csak vizsgálja a környezeti változásokat, de részt is vesz az elméletek megvalósításában. Közigazgatási, vállalati és non-profit szervezetekkel együttműködve tesz lépéseket a legsürgetőbb környezeti kihívások leküzdésére. A szervezet fő működési területei: klíma, energia és közlekedés; államigazgatás; piac és vállalati szektor; ember és ökoszisztéma. Minden területen – együttműködések által – a tudatosság növelése és a környezeti ártalmak visszafogása a cél.

2010 decembere óta a WRI nem kezeli aktív projektként az EarthTrends-et, ezért friss adatokat nem gyűjt és tesz közzé a honlapon. Viszont a régebbi adatokkal az adatbázis továbbra is elérhető.

Szerző által felhasznált források

http://earthtrends.wri.org/

http://www.wri.org/about