Curcuma longa
Angol neve: turmeric
magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány.
A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.
A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő, Ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyulladáscsökkentő, vérkeringés-élénkítő, emésztést segítő hatása miatt.
A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.
Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén. A vizsgálatok szerint hatóanyagai erősítik az epehólyagot; gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt; serkentik a zsíranyagcserét (valószínűleg a súlycsökkenést is); koleszterincsökkentő hatású; javítja a látást; fájdalomcsillapító, véralvadásgátló, gátolja az érelmeszesedés kialakulását, javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket, serkenti az epe kiválasztását, a máj működését, és véd a fekélyek kialakulása ellen és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A kurkuma nem épül be a szervezetbe, nagyon élénk tisztító hatása van.
Hatóanyaga a kurkumin (dicinnamiol-metán), mely csípős ízű, sárga színű anyag, valamint micrént, xantorizént, turmeront is izoláltak a növényből.
Főbb összetevői az esszenciális olajok – szeszquiterpén, ketonok, zingiberin, borneol, valepotriátok; sárga pigmentanyagok – kurkumin.
A fűszert, a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyöktörzse, és gumója (Curcumae rhizoma) a méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, és sajátos aromája, sárga festőszíne miatt kedvelik.
A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kurkuma
http://novenykatalogus.hu/noveny/curcuma_longa/?nid=70193&rfid=2
http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/kurkuma.html
http://naturpont.com/herba/kurkuma/