Cimoxanil

Szerző
Gruiz Katalin

A cimoxanilt Ausztria küldte be az Európai Vegyianyag Ügynökséghez harmonizált osztályozásra és címkézésre 2011. júniusában: beküldött javaslat.
A növényvédőszer tárgyalása során kérdések és kétségek merültek fel a mérési eredmények interpretációjával és a javasolt osztályozás és címkézés helytállóságával kapcsolatban.

Ezért most az  ECHA (European Chemicals Agency = Európai Vegyianyag Ügynökség) találkozót szervez a szakértők részére, akik megtárgyalják a  reprotoxicitásra és az ismételt dózisú toxicitásra kapott eredményeket és az eredmények interpretációját.

 

A nyilvános konzultáció során, majd az azt követő Kockázatfelmérési Bizottsági (RAC) ülés során kétségek merültek fel a reproduktív toxicitás, valamint a szervspecifikus toxicitás eredményeinek helyes interpretációjával kapcsolatban.  Az aggodalmak konkrétan a hím reproduktív szervek ismételt dózisú toxicitási vizsgálataira vonatkoznak, és arra, hogy az ismételt dózisú toxicitás alapján indokolt-e, magyarázható-e a káros hatás a szexuális működésre és a termékenységre.

A konzultációra minden érdekelt fél jelölhet résztvevőket, hogy megtárgyalják a cimoxanil reptoxicitásával kapcsolatos tudományos információkat és a felmerült kérdéseket:

  • A hím reproduktív szervek ismételt dózisú vizsgálataiban megfigyelt hatásokból egyértelműen következik-e a cimoxanil szexuális működésre és termékenységre gyakorolt káros hatása?
  • Hogyan kéne értelmezni a hematológiai hatásokat (Tompkins, 1993) és a csecsemőmirigy sorvadást (Venugopala, 1999), mely hatásokat 90 napos kutya vizsgálatokban figyeltek meg valamint a szemre gyakorolt hatást (retina degeneráció patkány és kutya tesztben Cox, 1994 és Teunissen, 2003, illetve) ismételt expozíciót követően?

Konkrétan az említett  tanulmányokban található eredmények helyes interpretációja lesz a konzultáció témája.

A cimoxanilról itt talál több információt: /node/11740