Eye on Earth Network

Kép forrása
http://network.eyeonearth.org/home/index.html
Leírás szerzője
Kardos Zoltán

Az Eye on Earth Network egy globális, térképalapú, mindenki számára elérhető információs adatbázis.

 

Három féle dologra használható leginkább:

-          tematikus térképeket lehet "nézegetni" és információhoz juthatunk róluk

-          készíthetünk tematikus térképet egy saját adatbázist feldolgozva, ami megtekinthető böngészőben, mobil eszközökön

-          szintén adatbázis feldolgozásból készíthetünk térképeket, azonban ezeket tudjuk prezentációs célokra, diasorokba rendezve felhasználni

 

Az alap honlap egy kiinduló állomás arra, hogy elérjük a különböző funkciókat.

Az elsőre legszembetűnőbb az a sáv, amiben láthatjuk, hogy milyen térképeket tekinthetünk meg.

Ezek a következők:

-          NoiseWatch

-          WaterWatch

-          AirWatch

-          Agricultural Areas in Europe

-          Natura 2000 Public map viewer

-          Marine Diversity and Protection - Abu Dhabi

-          Total Nitrogen from all sources

-          Nitrogen biofixation

-          GlobalOzone

 

Az első három az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency - EEA) által fémjelzett térkép. A felépítése abból áll, hogy az adott témából kiindulva (attól függően, hogy melyik lapot nyitjuk meg) láthatjuk az általunk vizsgált helyen az ahhoz tartozó ügynökség által megállapított értéket és mellette a közösség általi besorolást.

Több mint 22000 fürdőhelyről és 2000 levegő-monitoring állomásról kapunk információt Európa szerte, továbbá a nagyobb városok zajterheléséről is.

Egy térképen belül ráközelítve a pontra, amire kíváncsiak vagyunk a kis háromszögekből az értékelést jelző piktogramm és az EEA által adott szám jelenik meg, rákattintva látjuk a közösségi értékelést is és itt adhatjuk le mi is a szavazatunkat. Innen tovább megnyithatjuk az adott helyre vonatkozó másik kettő adatot is, aminél, ha nincs a helyről adat a legközelebbi mérési pontot csatolja hozzá.

A NoiseWatch-nál azt láthatjuk, hogy az EEA szerint milyen a zajszintje az utaknak, a vonatközlekedésnek, a repülős közlekedésnek és az iparnak, továbbá a közösségi értékelést.

A WaterWatch-nál a legközelebbi fürdőhely vízminőségét és a közösségi értékelést vizsgálhatjuk.

Az AirWatch-nál láthatjuk a mérőállomások által mért ózon, NO2 és PM10 koncentrációkat és az ebből kalkulált értéket (egészen friss adatokkal rendelkeznek), továbbá a közösség értékelését.

A ’bing’ térképrendszerének köszönhetően könnyen kezelhető az egész felület laikusok számára is!

Az egyetlen, ami még az EEA által készített térkép (és szintén ’bing’ segítségével fut), az a Natura 2000 területeket feldolgozó tematikus térkép. Két féle megjelenítés van, egy piros és egy kék csíkozott terület, ami rendre a madár direktíva által és az élőhely (vagy habitat) direktíva által meghatározott területeket jelölik.

A további, nem az EEA által készített térképek az ’ArcGIS’ térinformatikai online rendszer segítségével készültek. Ez nem biztosít olyan szép kezelői felületet, mint a ’bing’, de ez is laikusok számára is érthetően és egyszerűen kezelhető.

A térkép készítésénél továbbra is az ArcGIS rendszerét használhatjuk, azonban ehhez már kicsit több térinformatikai tudás szükséges. Az oldalon található egy rövid segítség, hogy hogyan is készítsük el a saját térképünket, azonban azt a pontot, hogy különböző rétegeket hogyan és miért hozzunk létre már részletezi igazán. Ha valaki elmélyül a rendszer kezelésében a főoldalán található nem EEA féle térképeket tud szerkeszteni, lementeni, megosztani és beépíteni különböző saját honlapokba.

A prezentáció készítéséhez használható online rendszer az ArcGIS Explorer Online. Ennek a használatához szükséges egy kiegészítő program telepítése a gépünkre, a Microsoft Silverlight, aminek a legfrissebb változata nélkül sajnos nem tudjuk használni ezt a funkciót. Sajnos ennek a használatához is szükséges egy kicsit több ismeret, legalább különböző képszerkesztői programok ismerete, hogy tisztában legyünk a rétegek használhatóságának. Belépés után választhatunk különböző már elkészített térképek között, és ezeken böngészve készíthetünk diasorokat. Választhatunk a rétegek között, különböző információs buborékokat nyithatunk meg (természetesen, ha van ilyen), például a CO2 kibocsátást elemző és bemutató térképen plusz információként megjelenik, hogy az elmúlt körülbelül 40 évben hogyan alakult a CO2 kibocsátás a különböző országokban. Hasznos funkció és látványos kiegészítőként lehet használni különböző prezentációk készítésénél.