E-PRTR, Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és –szállítási Nyilvántartás

Kép forrása
http://prtr.ec.europa.eu/FacilityLevels.aspx
Leírás szerzője
Kovács Anita

E-PRTR – A jelentősebb szennyezőanyag kibocsátások és szállítások adatbázisa

Az E-PRTR (European Pollutant Release and Transfer Register) az Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartás rövidítése. A honlapon megtalálható a jelentős környezeti kibocsátások összesített európai adatbázisa, amely az érintett cégek nemzeti összesítéséből álló adatbázis. Hulladék-kezelésre vonatkozó mennyiségi adatokat kereshetünk benne egy interaktív térkép segítségével. A nyilvántartás tartalmazza a mintegy 28000 ipari létesítmény adatait szerte Európában. Regisztrációt nem igényel, biztosítja a szabad információ áramlását!

 

A nyilvántartást a következő főbb modulok építik fel:

Létesítmény / üzem modul:

A modul szűrési feltételei elkülöníthetők négy blokkra, geográfiai, tevékenység, szennyezőanyag kibocsátás és áramlás, valamint hulladéktranszfer. A geográfiai résznél meg lehet határozni a keserés helyét, ami lehet ország, régió, vagy vízgyűjtő terület. Lehetőség van az előbbiek részletes meghatározására, előzetes listából kiválasztva, vagy szabad szöveges mező kitöltésével. A következő szűrési blokkban megkülönböztetünk ipari tevékenységet, és gazdasági ágazatot, ezeken belül ipari szektorokat, és tevékenységeket választhatunk ki. A harmadik blokk a szennyezőanyag kibocsátásokról szól, ahol beállíthatunk szennyezőanyag csoportot, konkrét szennyezőanyag megnevezéssel. Továbbá opcionálisan megadható a kibocsátás helye (pl. víz, levegő, talaj). Az utolsó részben a hulladékáramlási szűrések találhatóak, ahol meghatározható a hulladék származási jellege és helye, valamint típusa (pl. újrahasznosított). Ha beállítottuk a keresési feltételeket, a kereső gombra kattintva egy listát kapunk, ami tartalmazza a keresett vállalatok telephely adatait. Amennyiben szeretnénk részletes információkat az adott vállalatról válasszuk ki a listából.  A részletező adatlapon megtalálhatók a térképes koordináták, és a telephely engedélyt kiállító illetékes hatóság adatai. Szükség esetén a lista nyomtatható.

Ipari tevékenység modul:

Lehetővé teszi, hogy a felhasználó az E-PRTR rendeletben szereplő kategóriák szerint keressenek rá a tevékenységekre, lehetőség van részletesebb szűrésre is, amit a NACE gazdasági osztályozás, és az IPPC irányelv I. melléklete tartalmaz. Az ipari tevékenység szektorok a következők: Energiaipar,  Fémfeldolgozás, Bányászat, Ásványipar, Vegyipar, Hulladék- és vízgazdálkodás, Papír és faanyag előállítás, feldolgozás, Intenzív állattartás és akvakultúra, Állati és növényi termékek az élelmiszerek- és üdítőitalok ágazatban, Egyéb tevékenységek. A keresés gombot aktiválva egy olyan jelentést kapunk, ami bejelöli a térképen kis háromszögekkel, hogy az adott országban milyen ipari tevékenység milyen szennyezést bocsátott ki. Példaként: Magyarország intenzív állattartás és akvakultúrája 2009-ben metán, ammónia és fenol kibocsátást mutat. Diagrambontást is készül az eredményről, és szintén nyomtatható.

Szennyezőanyag kibocsátás modul:

Szűkíthetünk szennyezőanyag csoportok alapján (pl. üvegházahatású gázok, nehézfémek stb.) A csoportokon belül a konkrét szennyezőanyagokat is be lehet állítani szűrési feltételnek. Kiválasztható a terjedés jellege (víz, levegő, talaj), valamint az ipari tevékenység. A keresés végrehajtása után egy diagramot kapunk, amely prezentálja mely ipari tevékenységek okozták az adott szennyezést, térképen megjelölésre kerülnek a kibocsátó telephelyei.

Hulladékáramlás modul:

Ez a modul a hulladékok szállításáról ad információt országon belül, és kívül is. A fő szempont a visszakereshetőség. Beállítható nem veszélyes, és veszélyes anyagok keresése. Veszélyes anyagok esetén különbséget lehet tenni, hogy ugyanabban az országban, vagy határon átkelő szállításról van szó. Itt is lehet kiegészítő kritériumokat szűrni, ország, év, vízgyűjtő terület, ipari tevékenységekkel lehet még bővíteni a keresést. Keresés eredményeként egy riportot kapunk, ami információt nyújt számunkra grafikon, táblázat formában.

Térképes kereső modul:

Földrajzi adatokról kapunk információt. A térkép megjeleníti az összes beadott E-PRT nyilvántartást. A térképen különböző hátteret lehet beállítani, melyet a bal felső részén találunk. A térképen több navigációs opció is található: a keresés és a nézet kiterjeszthető Európáról a többi kontinensre is, a könyvjelző segítségével mozoghatunk a kontinensek között (pl. Kanári szigetek, Francia Polinézia, Guadeloupe és Marinique). A réteg listában megadható, hogy mely ipari ágazatok kerüljenek megjelenítésre színes háromszögek formájában. Lehetőség van konkrét létesímény, vagy hely keresésére, továbbá nyomtatásra (letöltés, PDF, vagy PNG fájl formájában), a nézet kicsinyítésére, nagyítására.

Idősor modul:

Az idősor modulban lehetőségünk van évenkénti bontásban megtekinteni az eredményünket. A keresési lehetőségek megegyeznek a Szennyező modul szűrési feltételeivel. 2 évre visszamenőleg vannak az adatok feltöltve, vagyis a 2010-es a 2008-asnak felel meg, az adatbázis nincs frissítve, nem naprakész, így nem hiteles.

EPER modul:

Lehetőségünk van régebbi adatokat is keresni az EPER adatbázisában. Mivel a modul már használaton kívüli csak 2001, és 2004 évi adatok állnak rendelkezésünkre. Keresési feltételek megegyeznek az előzőekkel.

 

Jogi háttér:

A Riói Nyilatkozat (1992) pontjai között olvashattuk egy olyan nyilvántartás létrehozását, ami felvilágosítást ad a szennyező anyagokról, kibocsátásokról. Az EU-ban, ezt az ötletet úgy valósították meg, hogy először 1996-ban megfogalmaztak egy irányelvet, ami környezetszennyezés integrált megelőzéséről és csökkentéséről (IPPC 96/61/EK IPPC Irányelv) szólt, majd 2000-ben elfogadták a bizottsági határozatot, ami az Európai Szennyezőanyag-kibocsátási Nyilvántartásról (EPER 2000/479/EK határozata) szólt.

Magyarország:

Az http://eper-prtr.kvvm.hu/index.htm címen elérhető oldal a teljes joganyagot tartalmazza. A weboldal legfontosabb szolgáltatása azonban az adatbázisok rendelkezésre állása: lekérdezhetők az érintett legnagyobb környezetvédelmi kibocsátó cégek, telephelyek, illetve a kibocsátások Magyarországra vonatkozó adatai.

Az adatbázis 4 fő részből áll:

A. Az EPER telephelyek listája, és az összkibocsátási mutató;

B. Az ország szennyezőanyag-kibocsátása; szennyezőanyagonkénti bontásban, illetve a „Tovább” gombra kattintva a kibocsátások módja tekinthető meg; megjelenik a telephelyenkénti bontás, stb.

C. A gazdasági tevékenységek jellemzése; a gazdasági tevékenységek összesített kibocsátása

D. Az EPER telephelyek egységes környezethasználati engedély köteles tevékenységei.

Az adatok elérhetőségével a környezetvédelmi adatok nyilvánossága erősödik, illetve az adatszolgáltatás kötelező tételével a nemzetközi egyezményeknek megfelelő környezetvédelmi, klímavédelmi intézkedések válnak nyomon követhetővé, elemezhetővé és tervezhetővé!

Az adatbázis készítője, fenntartója: Európai Környezetvédelmi Ügynökség