Kép forrása
http://saint-nectaire-fromage.fr/?p=217
Leírás szerzője
Gruiz Katalin
A Penicillium roqueforti a gombák rendszerében a következő helyet foglalja el:
- Ország: Fungi
- Division: Ascomycota
- Osztály: Eurotiomycetes
- Rend: Eurotiales
- Család: Trichocomaceae
- Nemzetség: Penicillium
- Faj: P. roqueforti
Ez a fonalas gomba egy sor ismert roqueforti típusú, vagy kék sajt készítésénél játszik szerepet. Használata a sajtkészítésben a XI. századra nyúlik vissza, amikoris egy pásztor a friss sajtot ott felejtette egy barlangban, s amikor érte ment már kék volt a rajta megtelepedett penészgombától.
A világ legismertebb, Penicillium roqueforti közreműködésével készült sajtojai a következők:
- Roquefort sajt,
- Bleu de Bresse,
- Bleu du Vercors-Sassenage,
- Brebiblu,
- Cabrales,
- Cambozola (Blue Brie),
- Cashel Blue,
- Danish blue,
- Fourme d'Ambert,
- Fourme de Montbrison,
- Lanark Blue,
- hropshire Blue,
- Stilton,
- Bleu d'Auvergne különféle variánsai,
- Gorgonzola.