Bázeli Egyezmény - országokat átlépő veszélyes hulladékok adatbázisa

Kép forrása
http://www.basel.int/Home/tabid/2202/Default.aspx
Leírás szerzője
Németh Gerda Marianna

Adatbázis témája:

A fenntartható fejlődés elméletének terjedésével párhuzamosan megjelenik a környezetvédelmi szabályok folyamatos szigorítása, amelynek köszönhetően ezek az országok egyre nagyobb költség ráfordításokkal tudják csak szabályosan kezeni a veszélyes hulladékokat. A hulladékkezelés helyett, sokszor előfordul, hogy megpróbálnak más utat választani és a fejlődő országokba szállítják a veszélyes hulladékaikat. A jelenség ellensúlyozásaként érdfekében született meg a Baseli (Bázeli) Egyezmény. Az egyezmény az országhatárokat átlépő veszélyes hulladékok szállításának ellenőrzésével és ártalmatlanításával foglalkozik.

Adatbázis célja:

A Baseli (Bázeli) egyezmény célja, hogy csökkentse a veszélyes hulladékok nemzetközi szállításának mennyiségét és létre tudjanak hozni egy nemzetközi kötelezettség vállalást. Szándékaik között szerepel még a veszélyes és egyéb keletkezett hulladék keletkezési mennyiségének a csökkentése, valamint az országhatáron  túlra történő szállítások megszűntetése, vagy minimális szintre szorítása. Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a hulladékok kezelésére és ártalmatlanítására, melyhez gyakorlati útmutatást is nyújt az egyezmény. Fontos, hogy az ártalmatlanításra szolgáló létesítmény lehetőleg az adott ország területén belül helyezkedjen el. Az egyezmény kiemeli az emberi egészség és a környezet védelmének nyomatékosítását.

Nemezeti/Nemzetközi:

Nemzetközi: Basel (Bázel), Svájc

Adatbázis készítője, fenntartója:

Baseli (Bázeli Egyezmény Titkársága)

Milyen adatok találhatóak az adatbázisban?

A tagállamok jelentési kötelezettséggel tartoznak a Bázeli Egyezmény titkárságának, melyet minden naptári év előtt el kell készíteniük. Az adatbázis tartalmazza a tagországokba irányuló és onnan kifelé történő veszélyes hulladékok szállításának nagyságát. A Bázeli Egyezmény eltérő rendszereket alkamaz a hulladékok osztályozására (tehát a veszélyes hulladékokra is), mint az EU tagállamaiban megszokott. Az adatbázis tartalmazza az adott időszak alatt keletkezett hulladékokat, azok kezelését, valamint megtalálható az országhatárokat átlépő szállításra vonatkozó jellemző tendenciák összefoglalása egyaránt.

Különböző környezetbarát technológiákat is megtalálhatunk, amelyeket alkalmazhatunk, mind veszélyes hulladékok kezelése és ártalmatlanítása esetében, mind egyéb hulladékoknál. Számszerű adatokat tartalmaz a veszélyes hulladékok mennyiségéről, megtalálhatóak a hulladékkezelési típusok és a származási országok. Megjelenik, hogy mekkora mennyiségű veszélyes és egyéb hulladékot szállítanak ki, avagy át másik országba, mely hulladékokat kezelik az országhatárokon belül.