Ugrás a tartalomra

Konyhai tűz

Kép forrása
http://kitchen-exchange.blogspot.fi/2009/01/this-just-in-from-my-friend-alexander.html
Leírás szerzője
GK

A konyhai tüzek leggyakoribb oka az, hogy a sütéshez használt olaj meggyullad a serpenyőben.

Ilyenkor ne essünk pánikba, hanem azonnal zárjuk el a gázt vagy a villanyt az edény alatt.

Fogjunk egy vastag konyharuhát, nedvesítsük meg, csavarjuk ki és takarjuk le vele az égő edényt. Ekkor a tűz azonnal elalszik.

Tilos az égő olajat vízzel oltani. A víz az olajjal találkozva úgy viselkedik, mint egy bomba. Gőz lesz belőle. Ez a gőz robbanáshoz hasonlóan szétspricceli az olajat. A szétspriccelt olaj még jobban tud  égni.

Nézzék meg a rövid filmet, mely bemutatja az oltást nedves ronggyal: kattintson ide!

A film második felében az égő olajra öntött víz hatását is megmutatják. Robbanásszerűen meggyullad az egész konyha.  Tehát SOSE oltsuk az égő olajat vízzel.

Szerző által felhasznált források

http://kitchen-exchange.blogspot.fi/2009/01/this-just-in-from-my-friend-alexander.html